Nume
Parola
Vizualizări: 4634
55% DINTRE MOLDOVENI NU DEȚIN ECONOMII
10 Mai 2013 — Circa 55 la sută din participanţii la un sondaj de opinie, realizat de către Magenta Consulting, la comanda Companiei de colectare a datoriilor INCASO, au notat că nu dețin economii, din simplu motiv că nu au venituri care le-ar permite să facă acest lucru. În rândul tinerilor ponderea lipsei economisirilor este de 38% față de 66% în segmentul pensionarilor. Din cele 45% care, totuși, reușesc să pună niște bani deoparte, 29% păstrează această sumă acasă, motivând că suma acestor economii este prea mică pentru a fi investită în imobile sau pentru a fi păstrată într-un cont bancar, pe de altă parte cataclismele financiare prin care a trecut populația în anii de după destrămarea Uniunii Sovietice au subminat încrederea în instituțiile financiare.

Figura 1. Modul preferat de păstrare a economiilor, N=1170, %
Totuși 10 la sută pun banii într-un cont cu dobândă 4% investesc într-o afacere, 2% investesc în imobile iar 1% investesc în aur și pietre scumpe.
Dintre toate categoriile de vârstă, cel mai mult economi-sesc persoanele tinere, cu vârsta cuprinsă între 18-29 de ani, și tot persoanele tinere, 15 la sută, preferă să depună economiile într-un cont în bancă. Odată cu înaintarea în vârstă, persoanelor devine tot mai complicat să economisească, iar acest lucru se explică prin faptul că valoarea pensiilor este una destul de mică.
Figura 1.2. Modul de păstrare a economiilor conform vârstei, %


Sondajul a fost efectuat la comanda Companiei de Colectare a Datoriilor INCASO (www.incaso.md) iar datele au fost colectate și analizate de către compania Magenta Consulting prin intermediul sondajului efectuat la telefon pe un eșantion de 1170 de persoane cu vârstă peste 18 ani din întreaga republică.

Se interzice orice preluare în tot sau în parte a rezultatelor sondajelor fără referinţa la INCASO şi Magenta Consulting.

INCASO, Compania nr. 1 de Colectare a Datoriilor din Moldova, este specializată în colectarea datoriilor și are misiunea de a îmbunătăţi cultura plăţilor şi nivelul de educaţie financiară în rândul populaţiei şi a agenţilor economici.

Compania de Colectare a Datoriilor ÎM "INCASO" SRL
Parte a Grupului JULIANUS INKASSO
mun. Chișinău, str. Hâncești 138/1, MD 2070
www.incaso.md, www.julianus.ee
tel: + 373 22 844 737, +373 22 85 37 35
fax: +373 22 853765, e-mail: info@incaso.md
follow us on Facebook: http://www.facebook.com/incaso
Ataşamente:
6856_55 economii.pdf