Nume
Parola
Vizualizări: 3945
„Fiecare mamă care vine la maternitate trebuie să iasă sănătoasă și cu un prunc sănătos” – Liliana Palihovici
Chișinău, 8 Mai 2013 — Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova Liliana Palihovici a participat astăzi la deschiderea oficială a lucrărilor primului Congres al Asociaţiei Moaşelor din Republica Moldova.

În mesajul de salut rostit în sesiunea oficială de deschidere a Congresului, Vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici a adresat felicitări și a exprimat profunde mulțumiri tuturor moașelor pentru munca grea, dar nobilă pe care o depun zi de zi. „Mă bucur că moșitul, o tradiție populară, și-a găsit loc în medicină, iar moașele sunt primele ființe pe care fătul le vede atunci când vine pe lume. Fiecare mamă care vine la maternitate trebuie să iasă sănătoasă și cu un prunc sănătos”, a subliniat Liliana Palihovici.

Vicepreședinta Parlamentului a adresat urări de bine tuturor moașelor, dorindu-le ca fiecare copil care vine pe lume să fie un copil de nota zece. „Sănătatea mamei și a copilului nu este doar o grijă a dumneavoastră, dar este o grijă și a instituțiilor statului. Pentru că Moldova se confruntă cu mari probleme demografice, noi ne punem speranța în moașe, că ne veți ajuta să lucrăm cu cuplurile tinere pentru a duce un mod sănătos de viață și a naște copii sănătoși. În ultima perioadă, politica statului s-a schimbat radical vizavi de calitatea serviciilor medicale. Se implementează un șir de proiecte majore, inclusiv dotarea instituțiilor medicale cu echipament tehnic performant”, a menționat Liliana Palihovici.

Totodată, Vicepreședinta Parlamentului a amintit despre importanța adoptării în Parlament a Legii reproducerii, prima lege de acest fel, încurajând profesioniștii branșei să vină cu propuneri pentru îmbunătățirea cadrului legislativ în interesul cetățenilor și a cadrelor medicale.

În finalul alocuțiunii, Vicepreședinta Parlamentului a adresat un îndemn către toate moașele din Republica Moldova: “Să primiți fiecare familie și fiecare femeie care vine în sala de naștere cu inima plină de dragoste și cu toată puterea Domniilor voastre să le încurajați pentru a naște copii sănătoși. Aceasta ne va face pe noi mai fericiți, iar țara noastră mai puternică, cu cetățeni mai sănătoși. Pacienții trebuie tratați cu respect și cu servicii de înaltă calitate”.

La eveniment au mai participat Viceministrul Sănătății în exercițiu Octavian Grama, Ian MeFarlane, Director UNFPA pentru Republica Moldova, reprezentanți ai conducerii Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, numeroși medici și moașe din Republica Moldova și de peste hotare.

Congresul cu genericul ,,Servicii în sănătate de înaltă calitate oferite de moaşe” este organizat cu prilejul aniversării a 10 ani de activitate a Asociaţiei Moaşelor din Republica Moldova. Evenimentul, cu participare internaţională, se desfășoară la Chișinău în perioada 8-9 mai 2013.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova