Nume
Parola
Vizualizări: 4617
41% din moldoveni preferă salariul în plic: Sondaj INCASO
1 Mai 2013 — Tendința care se manifesta în rândul cetățenilor este de a primi salariul în plic, necătând la implicațiile sociale la vârsta de pensionare. Astfel în urma prezentului sondaj efectuat la comanda Companiei de Colectare a Datoriilor INCASO de către Magenta Consalting la întrebarea: E mai bine primești salariul în plic dar suma să fie mai mare: 41% dintre cetățeni au răspuns afirmativ. Este de menționat faptul că acest punct de vedere este îndeosebi răspândit în rândul persoanelor „mai tinere”, cu vârsta cuprinsă între 18-49 de ani (46-52%). 42% ar prefera să primească salariul oficial, chiar dacă suma acestuia ar fi mai mică. Această opțiune este îndeosebi caracteristică specialiștilor, precum medicii, profesorii și inginerii (63% față de 42% în mediu), care în majoritatea cazurilor lucrează în întreprinderi de stat. Totodată 3% au venituri cu alte opțiuni iar 14% nu au stiut sa răspundă.
Figura 1: Forma în care se achită salariul, N=457, %


Figura 2: Vârstă medie a angajaților în funcție de forma în care se achită salariul, N=457, ani

După cum putem vedea în figura 1, predomină salariul de bază cu 45%, dar își fac loc și alte metode de achitare a salariului. Din figura 2 deprindem că tinerii sunt cel mai puțin cointeresați în ziua de mâine. ”Ziua de astăzi” este pentru tineri - salariul mai mare, indiferent de forma în care îl vor primi și beneficiile de moment. Însă, odată cu înaintarea în vârstă, fiecare tinde spre stabilitate din toate punctele de vedere – locul ambițiilor îl ocupă liniștea și postul de muncă stabil cu un salariu permanent, care va asigura o pensie decentă, la bătrânețe.
*Sub noțiunea de ”salariul de bază” în cazul dat vorbim despre salariul de funcție, care nu variază de la o lună la altă.
Sondajul a fost efectuat la comanda Companiei de Colectare a Datoriilor INCASO (www.incaso.md) iar datele au fost colectate și analizate de către compania Magenta Consulting prin intermediul sondajului efectuat la telefon pe un eșantion de 1170 de persoane cu vârstă peste 18 ani din întreaga republică.
Se interzice orice preluare în tot sau în parte a rezultatelor sondajelor fără referinţa la INCASO şi Magenta Consulting.
INCASO, Compania nr. 1 de Colectare a Datoriilor din Moldova, este specializată în colectarea datoriilor și are misiunea de a îmbunătăți cultura plăților şi nivelul de educaţie financiară în rândul populaţiei şi a agenţilor economici.

Compania de Colectare a Datoriilor ÎM "INCASO" SRL
Parte a Grupului JULIANUS INKASSO
mun. Chișinău, str. Hâncești 138/1, MD 2070
www.incaso.md www.julianus.ee
tel: + 373 22 844 737, +373 22 85 37 35
fax: +373 22 853765, e-mail: info@incaso.md
follow us on Facebook: http://www.facebook.com/incaso