Nume
Parola
Vizualizări: 2587
Primul concert alimentat de energie solară a avut loc în Chişinău
Chisinau, 29 Aprilie 2013 — Chişinău, 16 ianuarie 2013 --Primul concert alimentat de energie solară în Republica Moldova - „Sun Dă-i Fest” a avut loc duminică, 28 aprilie, în Chişinău.
Sute de oameni şi-au petrecut după amiaza în ritmurile muzicii alimentate de la energia solară. Formaţiile FurioSnails, Whinona Ryderz, Paralela 47, DJ Dawee (SWS, Berlin), Dandies, Laura Bodorin şi Fanfara de Fete de la Holercani au încântat oamenii cu piesele lor energizante.
„Energie pură! Asta avem la Sun Dă-i Fest! Energie curată şi accesibilă pentru fiecare: este unul din mandatele PNUD în toată lumea. Soarele, vântul, apa, biomasa sunt surse sigure de energie care ne ajută să păstrăm planeta curată. Ne ajută să avem propria energie, produsă în propria ţară. Iar asta înseamnă siguranţă, locuri noi de muncă, noi afaceri şi bani investiţi în Moldova pentru dezvoltarea Moldovei”, a declarat Nicola Harrington-Buhay, coordonator rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi reprezentant permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.
Sun Dă-I Fest a fost un eveniment în aer liber, spaţiu în care au fost organizate expoziţii de tehnologii de utilizare a energiei regenerabile, expoziţii foto cu istorii de utilizare a energiei regenerabile în Republica Moldova, precum şi fotografii simbol ce promovează reducerea emisiilor de bioxid de carbon.
„Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova în acţiunile sale de a spori consumul de energie din surse regenerabile. Ne dorim ca tot mai mulţi oameni să devină susţinători şi consumatori ai energiei regenerabile. Sunt convins că acest concert rock va spori numărul susţinătorilor energiei eco în Republica Moldova”, a spus la concert Kaido Sirel, şef al Secţiei operaţiuni la Delegaţia Uniunii Europene.
„Sun Dă-I Fest” este o iniţiativă comună a FurioSnails şi a Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” prin care ne-am propus să promovăm energia regenerabilă şi să arătăm pe viu că poţi avea energie din sursele naturii.
„Ediţia din acest an este un început. În 2014 ne propunem să organizăm un concert şi mai mare alimentat de energia regenerabilă. Vrem să promovăm resursele alternative de energie. Vrem ca Republica Moldova să-şi diminueze din dependenţa faţă de furnizorii externi de resurse energetice, producând propria energie din soare, vânt, apă, biomasă”, susţine Lilian Severin, vocea FurioSnails.
Panourile fotovoltaice ce au captat radiaţia solară, transformând-o în energie electrică, au fost oferite gratuit pe durata concertului de compania franceză SolarTech.
Sun Dă-I Fest a fost organizat de Proiectul „Energie şi Biomasă”, Moldcell şi FurioSnails.
Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro).
Pentru informaţii suplimentare contactaţi:
Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: 022 839985, ina.zglavuta@undp.org