Nume
Parola
Vizualizări: 2689
Femeile în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor
Chişinău, 25 Aprilie 2013 — Astăzi marcăm Ziua Internațională a Femeilor în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC). Sărbătoarea a fost instituită la inițiativa Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT) pentru crearea unui mediu global, ce încurajează femeile să aleagă o carieră în domeniul dezvoltării tehnologiei informației şi comunicaţiilor. Cu această ocazie, la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) a avut loc o videoconferinţă regională organizată de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor. La eveniment au participat reprezentanţi ai sectorului TIC din Republica Moldova, Rusia, Ucraina şi Kîrgîzstan.
Cu un mesaj de salut către participanţii la seminar s-a adresat directorul Biroului de Dezvoltare a Comunicaţiilor UIT, Brahima Sanou. Oficialul a îndemnat femeile să facă studii şi să-şi realizeze abilităţile profesionale în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilr, care în prezent se dezvoltă cel mai dinamic şi unde sunt create 95 la sută din locurile noi de muncă.
Datorită sistemului de videoconferinţă la lucrările seminarului a putut participa şi viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Dona Şcola, care s-a inclus de la Moscova, unde participă la Forul pentru Guvernanţa Internetului. Dona Şcola a vorbit despre rolul tot mai important al femeii în domeniul TIC. „Eficienţa lucrului în echipă depinde în mare măsură de diversitatea membrilor ei. În acest context respectarea principiului de gender are o semnificaţie aparte. Prin atragerea femeilor în proiecte inovaţionale eficienţa acestora sporeşte esenţial”, a menţionat viceministrul.
Potrivit datelor Academiei de instruire şi cultivare a aptitudinilor în domeniul tehnologiei informaţiei CISCO, în acest an peste 1 milion de studenţi din 165 de ţări ascultă cursuri în IT. 20 la sută din numărul total al studenţilor îl reprezintă femeile, la nivel regional acest indice este de 30 la sută, a precizat Dona Şcola.
În acelaşi timp femeile sunt încă slab reprezentante în structurile de conducere din domeniul TIC, susţine directorul organizaţiei regionale UIT pentru ţările CSI, Orozobek Kaiîkov. Astfel, în cadrul UIT 9 la sută din posturile de conducere revin femeilor.
Unul din cele 8 scopuri ale Programului ONU pentru dezvoltarea mileniului este respectarea principiului de gender. Participanţii la videoconferinţă au menţionat importanţa asigurării condiţiilor necesare pentru promovarea femeii în domeniul TIC, inclusiv la funcţii de conducere. În prezent, peste 30 de mii de femei din 90 de ţări ale lumii activează în sectorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.