Nume
Parola
Vizualizări: 2540
Paşapoartele de tip sovietic vor fi schimbate cu buletine de identitate până la 1 septembrie 2014
Chişinău, 25 Aprilie 2013 — În era societăţii informaţionale, în Republica Moldova continuă să fie utilizate documente emise de un stat care nu mai există. Înlocuirea paşapoartelor de tip sovietic cu buletine de identitate face parte din politica statului privind asigurarea cetăţenilor ţării cu acte din Sistemul naţional de paşapoarte.

Pentru realizarea acestui obiectiv, Guvernul a elaborat proiectul planului de acţiuni privind asigurarea procesului de schimbare a paşapoartelor de tip sovietic în termen de până la 1 septembrie 2014. În plan este prevăzută înlocuirea gratuită a acestora cu buletine de identitate, inclusiv provizorii, şi acordarea asistenţei din partea statului persoanelor cu dezabilităţi sau defavorizate.

Pentru schimbarea paşapoartelor de tip sovietic titularii trebuie să prezinte setul de documente prevăzut pentru eliberarea buletinului de identitate:

actul de identitate de uz intern aflat în posesie ce urmează a fi schimbat;
certificatele de stare civilă (certificatul de naştere, certificatul de schimbare a numelui şi/sau prenumelui, certificatul de căsătorie, certificatul de divorţ, certificatul de deces al soţului/soţiei, certificatele de naştere ale minorilor);
extrasul de pe actul de căsătorie în cazul persoanelor care au desfăcut căsătoria în străinătate şi în statul respectiv nu este prevăzută eliberarea certificatului de divorţ. În cazul în care actul de căsătorie nu se supune procedurii de transcriere în Republica Moldova, se prezintă hotărârea instanţei de judecată privind desfacerea căsătoriei legalizată în modul stabilit;
avizul cu privire la anularea, modificarea, rectificarea şi/sau completarea actului de stare civilă, eliberat de organul de stare civilă;
declaraţia de pierdere sau furt a actului de identitate de uz intern;
documentul ce atestă grupa sangvină;
documentele necesare pentru înregistrarea la domiciliu sau la reşedinţă, sau, după caz, pentru modificarea, rectificarea sau completarea adresei.

Certificatele de stare civilă sunt documentele de bază în temeiul cărora datele cu caracter personal ale solicitantului se înscriu în buletinul de identitate. Înlocuirea paşapoartelor de tip sovietic va costa peste 30 milioane de lei. Banii necesari în acest scop urmează să fie alocaţi din bugetul de stat.

În prezent în Republica Moldova sunt peste 235 mii de persoane ce deţin paşapoarte de tip sovietic.