Nume
Parola
Vizualizări: 3617
„Sunt membru al echipei care luptă constant pentru drepturile copilului în Republica Moldova”
Chişinău, 24 Aprilie 2013 — „Astăzi sunt în fata Dumneavoastră nu doar în calitate de invitat, dar şi în calitate de membru al echipei care luptă constant pentru drepturile copilului în Republica Moldova. Iar drepturile copilului trebuie cunoscute şi respectate de către toţi cetăţenii ţării”, a afirmat astăzi Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, la lansarea studiului „Copiii victime ale infracţiunilor şi procedurile legale: cazul Republicii Moldova”.

Vicespeakerul Liliana Palihovici a menţionat că audierile copiilor aflaţi în sistemul justiţiei pentru copii „trebuie efectuate de către profesionişti, iar camerele de audieri trebuie să fie prietenoase copilului”.

Studiul „Copiii victime ale infracţiunilor şi procedurile legale: cazul Republicii Moldova” a fost realizat de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) în colaborare cu Centrul de Investigaţii şi Consultanţă SOCIOPOLIS, cu sprijinul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP), implementat de FHI 360.

Studiul prezentat la Chişinău analizează situaţia în domeniul participării copiilor victime ale infracţiunilor în cadrul procedurilor legale şi a rolului fiecărui participant în acest proces (ofiţer de urmărire penală, procuror, judecător, copil, părinte/reprezentant legal, autoritate tutelară, psiholog/pedagog). În acest context au fost studiate experienţele şi opiniile copiilor victime ale infracţiunilor, opiniile judecătorilor, procurorilor, ofiţerilor de urmărire penală, reprezentanţilor administraţiei publice locale, decidenţilor.

În mesajul său adresat participanţilor la evenimentul de lansare a studiului, Liliana Palihovici a declarat că „justiţia pentru copii este o prioritate pentru Republica Moldova, iar legislaţia procesual penală tinde a fi în concordanţă cu normele internaţionale ce asigură exercitarea unui sistem de justiţie prietenos copiilor”.

În acest sens Moldova a ratificat la 19 decembrie 2011 Convenția Consiliul Europei pentru protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale prin care ţara s-a angajat să întreprindă acţiuni pentru ca toţi copiii implicaţi într-un proces judiciar să beneficieze de servicii de calitate şi protecţie.

Liliana Palihovici a îndemnat participanţii la eveniment să contribuie, prin activităţile lor, la realizarea recomandărilor studiului astfel încât cadrul legal şi serviciile în domeniul drepturilor copilului să asigure securitatea copilului şi o viaţă demnă în Republica Moldova.

Recomandările studiului vor contribui la schimbări pozitive precum perfecţionarea cadrului normativ, specializarea profesioniştilor care participă la examinarea legală a cauzelor în care sunt implicaţi copiii victime ale infracţiunilor, dezvoltarea serviciilor conexe sistemului de justiţie în vederea pregătirii şi însoţirii copiilor victime ale infracţiunilor pe parcursul desfăşurării procedurilor legale.

Serviciul de presă | Cabinetul Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova