Nume
Parola
Vizualizări: 3611
La Ungheni Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici a încurajat factorii de decizie să comunice mai mult și să dezvolte proiecte transfrontaliere
Ungheni, 23 Aprilie 2013 — Factorii de decizie din raionul Ungheni, tinerii şi profesorii din instituţiile şcolare, asistenţii sociali, precum şi medicii spitalului raional au fost partenerii de dialog ai Vicepreşedintei Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, aflată într-o vizită la Ungheni, pentru a discuta priorităţile autorităţilor în domenii precum educaţia, sănătatea, sectorul social, administraţia publică şi pentru a găsi soluţii comune la problemele locale.

Un subiect-cheie în discuţiile Vicespeakerului Liliana Palihovici cu factorii de decizie de la Ungheni l-a constituit Strategia Naţionale de Descentralizare, aprobată recent, oportunităţile şi dificultăţile implementării planului de acţiuni pentru consolidarea administraţiei publice locale şi îmbunătăţirea comunicării dintre administraţia de nivelul unu şi nivelul doi.

”Un proiect strategic care trebuie dezvoltat și susținut este construcția gazoductului Iași-Ungheni, care va reduce dependența Republicii Moldova de gazul rusesc și va crea noi oportunități sociale și economice în regiunea Dv. pentru mai mulți profesioniști. Cred că la Chișinău vor fi găsite soluțiile politice pentru evitarea alegerilor anticipate și apropierea țării noastre de Uniunea Europeană”.

„Am avut parte de o discuție interactivă și foarte interesantă cu liceenii și profesorii de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”. Calitatea discuțiilor m-a făcut mai încrezătoare în generația tânără a Republicii Moldova”, a afirmat Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici.

În cadrul discuţiilor managerii şcolari au abordat subiectul BAC-ului şi au salutat iniţiativele Guvernului pentru îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional din Republica Moldova.

Asistenţii sociali s-au referit la necesitatea modificării Legii cu privire la ajutorul social, care în unele sate favorizează, în opinia lor, „inactivitatea şi neangajarea în câmpul muncii a persoanelor apte de muncă”. Vicepreşedinta Parlamentului a declarat în acest context că urmează să fie operate modificări la lege astfel încât persoanele care beneficiază de ajutor social să realizeze activităţii în folosul comunităţii. „Este important ca cetăţeanul care beneficiază de ajutor social să conştientizeze că acest ajutor este unul stimulator pentru participare şi nu invers”, a spus Liliana Palihovici.

La întâlnirea cu cei peste 50 de medici la de la Spitalul raional din Ungheni Vicespeakerul a menţionat că prioritate a Legislativului şi a Guvernului este sănătatea cetăţenilor şi crearea condiţiilor favorabile pentru dezvoltarea unui sistem medical performant şi modern: „Acest lucru poate fi realizat atunci când factorii de decizie, cetăţenii, medicii, Casa Naţională de Asigurări în Medicină vor avea o bună comunicare şi cooperare”.

Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova i-a îndemnat pe primari, asistenţi sociali, poliţişti de sector, manageri şcolari să comunice între ei ca să excludă neînţelegerile şi să muncească în beneficiul comunităţii, a copiilor şi părinţilor. „Este important să activaţi în echilibru, cu înţelepciune şi veţi avea rezultate frumoase”, a afirmat Liliana Palihovici la Ungheni.

Serviciul de presă | Cabinetul Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova