Nume
Parola
Vizualizări: 2542
Start lucrărilor Moldova ICT Summit 2013
Chişinău, 16 Aprilie 2013 — La Chişinău şi-a început astăzi lucrările Moldova ICT Summit 2013. Timp de două zile reprezentanţi ai Guvernului, ai instituțiilor internaționale, ai sectorului educaţiei, ai mediului de afaceri, programatori profesioniști, oameni de ştiinţă şi lideri de opinie din Moldova şi de peste hotare discută despre cele mai actuale tendinţe, soluţii şi inovaţii din domeniul TIC.
Lucrările reuniunii au fost deschise de ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor , Pavel Filip, care a menţionat că pune mult sens în calitatea discuţiilor din cadrul summit-ului. “ Echipa ministerială va prezenta în cadrul reuniunii două documente de importanţă majoră pentru domeniu: proiectul Strategiei Moldova Digitală 2020 şi proiectul Strategiei de dezvoltare a industriei IT. Aceste documente de politici vin să traseze direcţiile principale ale dezvoltării societăţii informaţionale în următorii 8 ani. Fapt ce va spori competitivitatea economică a ţării, va îmbunătăţi calitatea guvernării şi viaţa cetăţenilor”, a declarat Pavel Filip.
Ministrul a concretizat că săptămâna trecută au fost publicate două strategii TIC de guvernele Germaniei si Australiei, care sunt bazate pe aceleaşi principii, diferită este doar etapa de pornire pentru realizarea documentelor.
Prezent la eveniment, ambasadorul SUA în Republica Moldova, William Moser, a menţionat că sectorul TIC oferă oportunităţi pentru schimbări, iar Moldova are o şansă fără precedent pentru a dezvolta o economie bazată pe soluţiile IT.
În opinia preşedintelui Asociaţiei Companiilor din domeniul TIC, Veaceslav Cunev, Summit-ul ICT oferă o platformă unică de dialog între stat, industria IT şi business pentru asigurarea competitivităţii economiei şi a ţării în general.
În prima zi de Summit a fost prezentat proiectul Strategiei de Creştere a Competitivităţii TIC, un document de politici publice pentru dezvoltarea pe termen mediu şi lung a industriei TIC. Viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor , Dona Şcola, a spus că acum reuşim să facem faţă provocărilor, să mergem în pas cu inovaţiile, dar pentru a nu pierde poziţiile, trebuie să accelerăm ritmurile de dezvoltare a industriei TIC. „Strategia de Competitivitate a sectorului TIC are drept scop formarea unei industrii a tehnologiei informaţiei dezvoltate, recunoscută la nivel internațional și bazată pe cunoștințe și inovații, în care companiile creează valoare adăugată și oferă produse și servicii complexe, fiind competitive pe piețele internaționale”, a accentuat Dona Şcola.
Moldova ICT Summit 2013 este organizat de către Asociaţia Naţională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC), în parteneriat cu Proiectul USAID Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor II (CEED II), Centrul de Guvernare Electronică (eGov) şi Ministerul Educaţiei, sub patronajul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC). Summit-ul reprezintă evenimentul central al „Zilelor Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor”, desfăşurate de MTIC în perioada 15 aprilie – 17 mai.