Nume
Parola
Vizualizări: 3674
Mesajul Vicepreşedintei Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, 7 aprilie 2013
Chișinău, 7 Aprilie 2013 — În lume este marcată astăzi Ziua Mondială a Sănătăţii, iar în Moldova tema sănătăţii este un domeniu care cuprinde aproape totul: naştere, bunăstare, copii, vârstnici, viaţă productivă, politici de sănătate, viitor.

În această zi poate este de ajuns doar să ne dorim unii altora sănătate. Şi mai este important sa ne împărtăşim unii altora ce am făcut şi ce mai trebuie să facem pentru ca această urare de sănătate să se împlinească.

Este nevoie să urmăm un mod sănătos de viaţă, de la alimentaţie până la activităţile fizice, şi mai e nevoie să fim ajutaţi de medici, prin servicii de calitate, şi noi, la rândul nostru, să-i ajutăm să-şi facă munca mai bine.

Am contribuit, în calitate de deputat şi de cetăţean, cu iniţiative şi proiecte de sănătate la progresul domeniului de sănătate în Moldova. Astfel, am implicat parteneri valoroşi în renovări, dotări şi reabilitări ale unor instituţii medicale pentru copii, aşa cum s-a întâmplat acum două săptămâni la Bălţi. Am adus, la începutul acestui an din Japonia, bune practici şi angajamentul partenerilor noştri de acolo de a se implica în introducerea tehnologiilor noi de diagnostic şi tratament în Moldova. Am promovat şi susţinut campaniile de efectuare a screening-ului, contribuind astfel, împreună, la prevenirea unor maladii care afectează, în primul rând, femeile.

La fel de necesară a fost şi susţinerea pe care am exprimat-o de la tribuna Parlamentului pentru reforma în medicină, a cărei esenţă este calitatea, dotarea și renovarea instituțiilor medicale.

În acest an, în atenţia Zilei Mondiale a Sănătăţii se află o maladie care cauzează şi în Moldova accidente vasculare cerebrale şi boli cardiace – hipertensiunea. Această maladie este oarecum asemănătoare şi cu tensiunea politică prin care trece ţara şi oamenii ei. Este necesar să o depăşim, ca să ne putem concentra pe realizarea unor lucruri bune cu adevărat importante pentru cetăţeni – iar domeniul sănătăţii este unul dintre ele.

Ceea ce doresc cel mai mult astăzi este să ajungem să vorbim despre sănătate doar într-un context pozitiv şi asta să o simtă fiecare dintre noi.

Serviciul de presă | Cabinetul Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova