Nume
Parola
Vizualizări: 2116
Eficiență energetică – companii mai competitive
Chișinău, 5 Aprilie 2013 — În cadrul unui curs de instruire, organizat de Centrul de Formare Continuă al Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, în perioada decembrie 2012 - aprilie 2013, un grup de 10 specialiști de la companiile autohtone și-au sporit calificarea în domeniul eficienței și managementului energetic. Pe 5 aprilie 2013 ei au susținut examenul teoretic, iar pe 25 aprilie urmează să prezinte lucrările practice.
Victoria Cotici, director al Centrului de Formare Continuă, a menționat că, scopul instruirii este formarea managerilor energetici de calificare înaltă, în conformitate cu Legea Republicii Moldova nr. 142 din 02.07.2010, cu privire la eficienţa energetică.
Participanţii la cursul ”Manager Energetic European - EUREM” sunt responsabili tehnici şi energetici de la întreprinderi din mun. Chişinău.
Ei au obținut cunoştinţe de bază referitor la energia electrică și energia termică. Specialiștii s-au familiarizat cu tehnologii și echipamente moderne, au aflat tendinţele mondiale de dezvoltare a energeticii și au însușit abordarea sistematică a problemelor ce țin de economisirea energiei.
Fiind o îmbinare de teorie și practică, în cadrul cursului au fost prezentate mai multe soluţii tehnice pentru conservarea și economisirea energiei, inclusiv referitor la calcularea economico-financiară a măsurilor de eficienţă energetică, analiza tehnico-economică a căilor de modernizare și formarea planului final de măsuri pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice etc.
Managerii instruiţi dispun de o pregătire practică necesară desfăşurării activităţi de elaborare, proiectare, implementare şi control al proiectelor pentru sporirea randamentului proceselor energetice în cadrul unui obiect public sau privat.
Galețchi Valeriu, participant la curs, reprezentant al companiei ”Esco Voltaj”, a apreciat înalt calitatea instruirii. ”Asemenea cursuri sunt foarte necesare pentru specialiștii de la noi din țară. EUREM este binevenit, deoarece conține o abordare complexă a domeniului, fapt ce ne permite să înțelegem mai bine unde anume sunt probleme de eficiență energetică la un anumit edificiu și ce putem face pentru a reduce cheltuielile. Am utilizat deja în practică abilitățile obținute, optimizând sistemele de ventilare de la câteva companii.”
Și Ruslan Țarină, reprezentant al întreprinderii ”Efes Vitanta” a accentuat necesitatea reducerii cheltuielilor prin economisirea energiei termice și electrice. ”Am elaborat un proiect de reducere a cheltuielilor energetice prin recuperarea căldurii din apa utilizată la purjarea cazanelor. Până acum, aceasta se scurgea în sistemele de canalizare. Noi însă putem valorifica atât apa, cât și aburii. Investiția pentru implementarea acestui plan va constitui circa 40 de mii USD. Anual vom economisi circa 20 mii USD.
Costurile pentru energie reprezintă o parte din costul de producere. Ținând cont de concurența acerbă de pe piață, dacă cheltuielile noastre vor fi mai mici, vom fi mai competitivi”.
Programul de instruire EUREM derulează în 13 ţări din Uniunea Europeană, iar din anul 2011 se desfăşoară şi în Republica Moldova, de către Camera de Comerţ şi Industrie.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook