Nume
Parola
Vizualizări: 6849
Atentie! Supraveghere de Vecinatate in Moldova
Raionul Ialoveni, 29 Martie 2013 — În perioada, 30–31 martie 2013, la stațiunea „Stejăriş” (www.stejaris.md) va fi organizat primul atelier de instruire în domeniul supravegherii de vecinătate pentru colaboratorii de poliţie, primari şi voluntari din localităţile raionului Ialoveni, în total 19 persoane. Este prima acţiune prin care dorim să instruim colaboratorii poliţiei în domeniul mecanismelor de stabilire a încrederii în relaţia cu cetăţenii. În calitate de trainer este invitată Tiina RISTMÄE, expert din Estonia, din partea organizaţiei Neighbourhood Watch (www.naabrivalve.ee).

Scopul acestui atelier este de a pregăti coordonatori locali care vor putea să acorde asistenţă informaţională cetăţenilor în procesul de creare a sectoarelor de supraveghere de vecinătate.
În 2013, Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Asociaţia Neighbourhood Watch din Estonia şi Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei îşi propune să creeze primul parteneriat în domeniul prevenirii crimelor. În baza modelul de succes din Estonia, ne propunem să creăm primele 35 sectoare în raionul Ialoveni pînă la sfîrşitul anului curent.

Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” doreşte să stabilească un parteneriat durabil cu instituţiile media din Republica Moldova pentru promovarea conceptului de Supraveghere de Vecinătate în Republica Moldova. În acest context, considerăm că mass-media are un rol important în sensibilizarea opiniei publice despre această iniţiativă, în special pe parcursul desfăşurării campaniei de comunicare pe care intenţionăm să o lansăm în luna aprilie. Vă rugam respectuos să delegaţi o persoană de contact pentru a comunica pe viitor despre acţiunile realizate în cadrul acestei iniţiative.

Neighborhood Watch sau Supravegherea de Vecinătate este un model econom şi eficient, bazat pe sentimentul de solidaritate comunitară şi ajutor reciproc, conceput pentru a spori gradul de securitate şi prevenire a infracţionalităţii la nivel de comunitate. Estonia este un exemplu de succes în aplicarea şi dezvoltarea acestui concept din anul 2000. Datorită acestui model încrederea în poliţie în Estonia este de 86% iar nivelul de criminalitate în regiunile unde sînt create sectoare de supraveghere de vecinătate a scăzut cu 70%. Supravegherea de Vecinătate este o acţiune comună în care se implică vecinii, poliţia, administraţia publică locală şi organizaţiile civice interesate de siguranţa localnicilor.

Pentru informații suplimentare:
Sergiu Gurău, Preşedinte
Republica Moldova, r. Ialoveni, com. Răzeni
MD 7728, str. Ştefan cel Mare 49/1B
Tel. /+373 268/ 95146; Fax /+373 268/ 73325
E-mail: ecorazeni@gmail.com
Web: www.ecorazeni.wordpress.com
www.supravegheredevecinatate.wordpress.com