Nume
Parola
Vizualizări: 1013
Masă rotundă: „Acordul de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană. Efecte şi provocări pentru mediul de afaceri”
Bălți, 27 Martie 2013 — „Acordul de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană. Efecte şi provocări pentru mediul de afaceri” este genericul primei mese rotunde din sesiunea 2013 a Grupului de lucru pe comerţ, servicii şi concurenţă din cadrul proiectului „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”.

La eveniment au participat reprezentanţi de la Ministerul Economiei, Agenția de Dezvoltare Regională Nord, Agenţia pentru Protecţia Consumatorului, Liga pentru Apărarea Drepturilor Consumatorilor, experţi independenţi, lideri de ONG, oficiali şi parteneri din Republica Slovacă.

Potrivit directorului ADR Nord, Ion Bodrug, discuțiile din cadrul mesei rotunde vor fi foarte importante pentru a depista și analiza unele probleme ale Regiunii de Dezvoltare Nord în ceea ce privește activitățile de import-export. „Înțeleg că avem multe probleme importante în Republica Moldova, care trebuie în primul rând soluționate. Printre acestea este și problema reabilitării infrastructurii. Totuși, fără o dezvoltare economică durabilă, toți banii se duc în vânt”, a precizat directorul Ion Bodrug.

Pe lângă grupul de lucru pe comerţ, servicii, concurenţă, Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova mai include altele trei: vize, frontiere şi Transnistria; agricultură; dezvoltare regională. În total, vor avea loc 4 întâlniri pentru fiecare grup de lucru, produsul fiecărui eveniment fiind adoptarea unui pachet de recomandări, prin consens, între experţi guvernamentali şi cei din sectorul ONG.

Prin promovarea acestor propuneri se urmăreşte accelerarea apropierii de Uniunea Europeană şi evidenţierea celor mai problematice aspecte care necesită a fi tratate de către autorităţi. Acest mecanism prin care Guvernul şi societatea civilă adoptă în comun recomandări şi-a demonstrat deja eficienţa în Republica Slovacă, Serbia şi Macedonia.

În sesiunea 2011-2012 au avut loc câte 4 mese rotunde pentru 3 grupuri de lucru (comerţ, servicii, concurenţă; vize, frontiere şi Transnistria; agricultură şi dezvoltare regională), în sesiunea curentă optându-se pentru a separa agricultura de dezvoltarea regională, domenii distincte.

Proiectul „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova" este implementat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul", Asociaţia pentru Politică Externă şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în colaborare cu Asociaţia Slovacă pentru Politică Externă, cu susţinerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe a Slovaciei.

Scopul iniţiativei este de a stimula dezbateri ample şi de a formula recomandări pentru structurile guvernamentale cu participarea societăţii civile, în vederea adoptării şi implementării aquis comunitaire în Republica Moldova. Paralel, un asemenea proiect este desfăşurat şi în Ucraina.

www.adrnord.md