Nume
Parola
Vizualizări: 2052
Agenți economici au aflat cum să își găsească parteneri de afaceri peste hotare
Chișinău, 21 Martie 2013 — În cadrul unui seminar de informare, pe 21 martie 2013, la Chișinău, specialiști de la companiile autohtone au preluat experiența germană în vederea mecanismelor eficiente de identificare a potențialilor parteneri de afaceri pentru colaborarea internațională. Seminarul a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei, cu susținerea Proiectului ”DIHK – CEFTA”.
Lectorul Hatto Brenner, expert în comerţul internaţional, a prezentat metode şi instrumente noi pentru identificarea potențialilor furnizori şi parteneri de afaceri, noi metode de marketing, modalităţile de stimulare a relaţiilor economice externe în contextul european etc.
”Pătrunderea pe piețele externe presupune anumite particularități și premise pe care agentul economic trebuie să le cunoască. Consider că în Moldova există cel puțin un produs care poate fi exportat – vinul. Pentru a avea succes pe piața externă, el trebuie să fie foarte bun, să respecte standardele internaționale de calitate, dar mai este necesar să fie promovat foarte bine. Persoanele care se ocupă de promovarea vinului moldovenesc pe piața internațională trebuie să folosească know-how-ul, fie buni profesioniști, cu experiență în domeniu. Dacă aș fi întreprinzător și aș dori să export vinul moldovenesc, aș alege vinul de cea mai înaltă calitate. Ca parteneri, nu aș apela la rețelele de distribuție, ci restaurantele selecte din țările respective, care ar deveni multiplicatori imaginii vinurilor moldovenești.
Tema abordată în cadrul seminarului este foarte importantă, deoarece orice companie dorește să-și comercializeze produsele/serviciile fie pe piața internă, fie pe cea externă”, conchis Hatto Brenner.
Daniel Bunescu, participant la seminar, reprezentant al companiei ”Dina Cociug”, a spus că vrea să cunoască mai multe despre de regulile Incoterms, acreditivul bancar ș.a. ”Am aflat informații utile despre legislația internațională, situația economiei pe plan mondial, cele mai mari țări exportatoare și importatoare. Deoarece colaborăm cu parteneri din Italia, Turcia, Germania, țări din CSI, ne interesează modalitățile de menținere și extindere a relațiilor cu partenerii de peste hotare.”
Proiect de parteneriat ”DIHK - CEFTA” a fost lansat în 2010, cu scopul de a susține IMM din sud-estul Europei să beneficieze de oportunităţile oferite de Acordul CEFTA. În cadrul proiectului au fost organizate mai multe vizite de studiu, seminare, schimburi de experiență.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook