Nume
Parola
Vizualizări: 2465
Misiunea Comisiei Europene evaluează performanţele MTIC în realizarea Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE
Chişinău, 12 Martie 2013 — În perioada 11-15 martie, o misiune a Comisiei Europene evaluează performanţele Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) în vederea realizării prevederilor Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană (Blocul I - Securitatea documentelor de călătorie, inclusiv a celor cu date biometrice). Startul misiunii a fost dat de întrevederea reprezentanţilor Comisiei Europene cu ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip.

Ministrul TIC a menţionat că dialogul pe segmentul liberalizării regimului de vize are un impact social deosebit, dat fiind importanța dreptului de a călători liber în spațiul UE pentru cetățenii moldoveni. „ Republica Moldova apreciază înalt sprijinul Comisiei Europene în domeniul securității documentelor de identitate, prin finanțarea și implementarea proiectului comun ”Pașapoarte biometrice pentru Moldova”, în care una din instituțiile afiliate Ministerului – Centrul resurselor informaționale de stat ”Registru” a fost beneficiarul principal, a accentuat Pavel Filip.

Ministrul TIC a informat că prin aplicarea Registrului populației și Registrului unităților de drept este asigurată integrarea datelor din mai multe instituții de stat şi interoperabilitatea acestora în baza platformei ”Acces”, care creează condițiile necesare pentru dezvoltarea unui set de servicii electronice ale e Guvernării, fapt ce simplifică relația cetățeanului și a comunității de afaceri cu instituțiile publice, dar și interacţiunea între instituțiile publice. Totodată, acesta resursă informațională, asigură un grad sporit de securitate a documentelor de călătorie eliberate de autoritățile Republicii Moldova, deoarece, pe lângă deținerea unui document valabil de către persoana ce traversează hotarul, sistemul oferă posibilitatea de verificare on-line de către autorități a datelor despre documentul dat din Registrul de stat al populației – fapt ce exclude posibilitatea falsificării pașapoartelor moldovenești.

Părţile au constat că la etapa actuală Republica Moldova se află la un nivel avansat de implementare a Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE. Concluziile misiunii Comisiei Europene privind performanţele MTIC în realizarea acestui obiectiv vor fi expuse într-un raport final pe marginea rezultatelor evaluării.