Nume
Parola
Vizualizări: 3387
Amnesty International Moldova a selectat încă 2 licee pentru parteneriat în implementarea proiectului Şcolile Prietene ale Drepturilor Omului
Chişinău, 27 Februarie 2013 — Proiectul Şcolile Prietene ale Drepturilor Omului va fi implementat, din acest an, şi în LT „Emil Nicula” din Mereni, Anenii Noi şi LT „Lucian Blaga” din Chişinău.

Etapa pilot a proiectului a fost implementată deja în LT “Ion Creangă” din capitală, începând cu anul 2010. În această perioadă în liceu au fost organizate cursuri de instruire pentru profesori şi elevi în domeniul drepturilor omului, concursuri: “Cel mai prietenos Drepturilor Omului Profesor”, “Cel mai ingenios poster dedicat drepturilor omului”, concurs de fotografii “Drepturile mele în imagini”, un festival al filmelor artistice despre drepturile omului etc.

Proiectul are drept scop promovarea drepturilor omului prin includerea acestora în viaţa şi activitatea şcolară zilnică. Proiectul Şcolile Prietene ale Drepturilor Omului promovează o cultură a drepturilor omului. Tinerii sunt încurajaţi să participe activ în viaţa şcolară. De asemenea, toţi membrii comunităţii şcolare sunt instruiţi pentru a integra principiile drepturilor omului în viaţa școlară:

• Participarea la guvernarea şcolii;
• Relațiile dintre membrii comunității școlare;
• Curriculum-ul școlar și activitățile extra-curriculare; și
• Atmosfera din școală.

În următoarea perioadă vor fi semnate Acorduri de Colaborare şi va fi organizat un atelier de lucru comun cu reprezentanţii celor 3 licee, vor fi create grupuri de lucru în cadrul proiectului, în fiecare instituţie în parte. Acestea vor elabora Planuri de Acţiuni pentru fiecare şcoală în parte, dar şi activităţi comune. Una din primele activităţi va fi cea de evaluare iniţială, numită "Să luăm Temperatura Drepturilor Omului în scoală!"

Lilia Savciuc, coordonator Proiect: „Cultura drepturilor omului în şcoală semnifică egalitate, respect, siguranţă şi demnitate. Proiectul va crea o ambianţă în care vor putea lucra productiv nu doar elevii, dar şi profesorii, de rând cu părinţii şi alţi angajaţi ai şcolii. Aceasta va crea un spirit de cooperare şi prietenie între ei.”

Proiectul Şcolile Prietene a Drepturilor Omului este implementat de către școli în parteneriat cu Amnesty International Moldova.