Nume
Parola
Vizualizări: 2654
Reuniunea Regională Preparatorie pentru Conferinţa mondială privind telecomunicațiile din 2014
Chişinău, 20 Februarie 2013 — Pe parcursul a trei zile, reprezentanţi ai sectorului de telecomunicaţii din 12 țări - membre ale Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT) din regiune, oficiali UIT, observatori şi experţi discută la Chişinău despre direcţiile de dezvoltare a sectorului TIC în regiune, modelul de interacțiune între guverne, operatori și producători de echipamente şi formulează propuneri pentru Conferinţa mondială privind telecomunicațiile din 2014.

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a menţionat necesitatea identificării punctelor comune pentru dinamizarea dezvoltării sectorului TIC în regiune, importanţa schimbului de experienţă şi a coordonării activităţii administraţiilor naţionale în domeniu.

Pavel Filip şi-a exprimat încrederea că discuţiile purtate în cadrul reuniunii vor fi productive şi vor oferi soluţii inovative pentru construirea unei societăţi informaţionale moderne în statele din regiune.

În opinia directorului Biroului de Dezvoltarea a Comunicaţiilor UIT, Brahima Sanou, regiunea CSI este una dintre cele mai dinamice în domeniul comunicațiilor mobile și e-aplicațiilor. Aproape toate țările au atins nivelul de 100% în acoperirea cu telefonie mobilă. Înaltul oficial a remarcat progresul înregistrat de Republica Moldova în domeniul TIC în ultimii ani. Astfel, ponderea acestui sector în PIB este de 10%, iar Moldova a devenit al 7 stat din lume care a aplicat semnătura digitală.

Secretarul General adjunct UIT, Houlin Zhao a îndemnat ţările din regiune să adere la Regulamentului Internațional în domeniul Telecomunicațiilor. Acest tratat reprezentă o foaie de parcurs la nivel global, care va oferi în viitor conectivitate pentru toți și în special pentru cei peste 700 de milioane de oameni din întreaga lume care încă nu au acces la telefonia mobilă. Până acum Regulamentul a fost semnat de 89 de state.

Reuniunea Regională Preparatorie pentru Conferinţa mondială privind telecomunicațiile din 2014 se desfăşoară la Chişinău în perioada 19-21 februarie. Evenimentul marchează o etapă importantă în procesul de pregătire pentru Conferința Mondială pentru dezvoltarea telecomunicațiilor, care va avea loc în 2014 în Egipt. Pe parcursul acestui an vor fi organizate 6 întruniri regionale de acest fel.