Nume
Parola
Vizualizări: 3538
„Justiţia socială trebuie să se întâmple în Moldova în fiecare zi şi cu fiecare cetăţean”
Chişinău, 20 Februarie 2013 — MESAJUL VICEPREŞEDINTEI PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA, LILIANA PALIHOVICI, CU OCAZIA ZILEI MONDIALE A JUSTIŢIEI SOCIALE, 20 FEBRUARIE 2013

Dreptatea este unul dintre lucrurile pe care oamenii şi-l doresc cel mai mult. Şi este de datoria demnitarilor de stat să asigure, prin acţiunile lor, această dreptate: un trai decent pentru toţi cetăţenii, prin muncă, protecţie socială, dialog şi dezvoltare. Aşa înţelegem aplicarea justiţiei sociale în viaţa de zi cu zi.

Adesea, societatea noastră s-a confruntat cu ceea ce se află la polul opus al justiţiei sociale – sărăcia, şomajul, discriminarea, excluderea, violenţa şi alte forme de nedreptate.

Iată de ce prin acţiunile noastre – prin iniţiative legislative, prin programe şi proiecte, prin actul de guvernare – contribuim la transformarea justiţiei sociale în lucruri simple dar necesare pentru oameni: sănătate, siguranţă și demnitate.

Am promovat justiţia socială şi atunci când, la iniţiativa noastră, a fost elaborată şi adoptată Legea cu privire la acreditarea prestatorilor de servicii sociale, intrată recent în vigoare, astfel încât serviciile sociale oferite cetăţenilor să răspundă unor înalte standarde de calitate.

Am promovat justiţia socială şi prin Legea cu privire la serviciile sociale în care a fost inclus principiul asistenţei sociale orientate. De aceste servicii beneficiază, în primul rând, persoanele şi familiile defavorizate. Această abordare răspunde cel mai bine spiritului justiţiei sociale. Accentuez rolul asistentului social în promovarea, la nivel comunitar, a principiilor justiţiei sociale. Asistentul social este cel care asigură, cu sprijinul comunităţii şi al autorităţilor, egalitatea şanselor de acces la informaţii, servicii, resurse şi participare a cetăţenilor la luarea deciziilor.

Ziua Mondială a Justiţiei Sociale este o ocazie potrivită pentru a face un apel către toţi cetăţenii Republicii Moldova de a contribui prin eforturi comune la asigurarea unei vieţi demne şi fără lipsuri pentru fiecare: copii, tineri, femei, adulţi, persoane în etate etc.

Orice acţiune trebuie să producă nu îngrijorare sau lacrimi, ci bucurie.

Actele de justiţie socială trebuie să se întâmple în fiecare zi şi cu fiecare cetăţean!