Nume
Parola
Vizualizări: 4874
O iniţiativă legislativă pentru înlocuirea încarcerării cu metode ce exclud umilirea pentru minori
Chişinău, 18 Februarie 2013 — O inițiativă legislativă ce promovează substituirea încarcerării cu metode ce exclud umilirea persoanei aflate în detenţie a fost înregistrată la Biroul Permanent al Legislativului Republicii Moldova. Iniţiativa aparţine Vicepreşedintei Parlamentului, Liliana Palihovici, şi este o contribuţie la ajustarea cadrului legal național la standardele internaționale în ceea ce privește condițiile de care trebuie să beneficieze persoanele aflate în detenție.

Acest proiect care ţine cont şi de bunele practici în domeniul justiției juvenile include modificarea și completarea Codului de executare al Republicii Moldova nr. 443-XV din 24 decembrie 2004.

Proiectul propune măsuri de stimulare aplicate atât minorilor, cât și adulților în detenție şi stipulează că termenul de aplicare a izolării disciplinare pentru minori trebuie redus până la 5 zile. Totodată, izolarea disciplinară nu va fi aplicată femeilor gravide și celor care îngrijesc de copii cu vârsta până la 3 ani.

„Iniţiativa contribuie la umanizarea justiţiei pentru minori în Republica Moldova şi înscrie ţara noastră în standardele internaţionale la acest capitol. Vreau să menționez că o prioritate a actualului Guvern este consolidarea sistemului de justiție juvenilă din Republica Moldova în vederea creării unor centre de detenție prietenoase minorului aflat în conflict cu legea și asigurarea condițiilor de pedeapsă alternativă care vin să ajute minorul să se reintegreze mai ușor în societate după ispășirea pedepsei”, afirmă Liliana Palihovici, Vicepreşedinta Republicii Moldova.

Serviciul de presă | Cabinetul Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova