Nume
Parola
Vizualizări: 3862
Amnesty International Moldova elaborează un Ghid antitortură
Chişinău, 14 Februarie 2013 — Amnesty International Moldova a discutat, în cadrul unui atelier, proiectul "Ghidului anti-tortura si sistematizare a amendamentelor la legislatia procedural-penala privind combaterea torturii si relelor tratamente".

Ghidul este destinat neprofesioniştilor şi oferă soluţii persoanelor care se confruntă cu fenomenul torturii. Astfel, victima se va putea informa cu privire la drepturile sale, pe de altă parte va avea posibilitatea de a verifica dacă avocatul sau procurorul acţionează în interesul său.

Proiectul Ghidului a fost prezentat de către avocaţii publici Natalia Moloşag şi Veronica Mihailov-Moraru. Participanţii, avocaţi şi procurori, vor discuta conţinutul ghidului.

Directorul executiv Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu, a prezentat etapa a 4-a a proiectului implementat de Amnesty International Moldova şi a solicitat celor prezenţi să vină cu propuneri, sugestii, modificări, pentu a elabora un ghid util atît pentru profesionişti, cît şi pentru neprofesionişti.

De asemenea, avocatul Victor Panţîru a vorbit, în cadrul seminarului, despre problemele cu care se confruntă avocaţii care apără victimele torturii.

Este al patrulea atelier de lucru în cadrul Proiectului "Litigare Strategica – Stop Tortura în Moldova", implementat de Amnesty International Moldova cu suportul financiar al Institutului pentru o Societate Deschisa (OSI). Acest proiect presupune litigarea strategica a 4 cazuri de tortura si rele-tratamente şi promovarea standardelor europene în domeniul legislatiei penale şi procedural-penale a R. Moldova.

Proiectul "Litigare Strategică – Stop Tortura în Moldova" a fost lansat în luna mai 2012.