Nume
Parola
Vizualizări: 3058
Programul de management al spectrului de frecvenţe radio pentru anii 2013-2020 a fost transmis Guvernului spre aprobare
Chişinău, 6 Februarie 2013 — Ministerul Tehnologiei Informației si Comunicaţiilor (MTIC) a elaborat Programul de management al spectrului de frecvenţe radio pentru anii 2013-2020. Prin aprobarea acestui document, MTIC îşi propune să promoveze o gestionare eficientă a spectrului de frecvenţe radio, astfel încât să asigure disponibilitatea unui spectru suficient pentru dezvoltarea continuă a reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice mobile terestre în bandă largă şi implementarea tehnologiilor şi serviciilor de generaţie nouă.

Programul asigură previzibilitate pentru operatorii de pe piaţă şi reflectă importanţa utilizării eficiente a spectrului de frecvenţe radio ca resursă limitată - proprietate publică a statului. Scopul Proiectului constă în satisfacerea interesului public, asigurarea de beneficii pentru utilizatorii de spectru, stabilirea principiilor, condiţiilor şi procedurilor de acordare a drepturilor de utilizare a acestor resurse din benzile de frecvenţe.

Prin acest document de politici se va obţine :

Distribuirea tuturor frecvenţelor în baza de concurs
Este introdusă flexibilitatea prin divizarea spectrului în blocuri a câte 5 MHz în banda de frecvenţe 900 MHz
Va fi posibilă utilizarea frecvenţelor solicitate eliberate de TV (aşa numitul dividend digital)

Conform studiului efectuat de MTIC, au fost identificate două probleme majore ce ţin de gestionarea si utilizarea spectrului radio:

Utilizarea disproporţionată şi fragmentată a resurselor de spectru radio din banda de frecvenţe radio 900 MHz de către furnizorii existenţi.
Blocarea de către compania „Eventis Mobile”, care se află din 30.03.2010 în proces de insolvabilitate, a unui volum de resurse de spectru radio din aceeaşi bandă de frecvenţe radio 900 MHz.

Pentru depăşirea acestei situaţii, MTIC a venit cu următoarea abordare:

Sincronizarea celor două licenţe emise către Orange Moldova şi Moldcell, pe gen de activitate( telefonie 2G).
Emiterea licențelor noi în regim de neutralitate tehnologică.

În această ordine de idei, a fost elaborat Programului de management al spectrului de frecvenţe radio, care a trecut prin două consultări publice, este definitivat şi transmis Guvernului spre aprobare. De asemenea, au fost propuse modificări în Legea comunicațiilor electronice 241/2007, aprobate în şedinţă de Guvern şi transmise Parlamentului pentru adoptare.