Nume
Parola
Vizualizări: 2770
Conferinţa Investiţională Internaţională "Moldova – oportunități pentru noi parteneriate"a pus accentul pe sporirea competitivității
Chisinau, 31 Ianuarie 2013 — Acordul de Comerț Liber și Comprehensiv cu UE nu este o amenințare pentru agenții economici, ci un șir de oportunități: creșterea exporturilor, sporirea competitivității, implementarea standardelor internaționale de calitate. De această părere au fost participanții la Conferinţa Investiţională Internaţională "Moldova – oportunități pentru noi parteneriate", care a avut loc pe 31 ianuarie 2013, la Chișinău. La Conferință au luat parte peste 50 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din România, Ungaria, Austria, Belgia, Franţa, Olanda, Germania – camere de comerț, asociații de business, proiecte, agenți economici – şi peste 150 de întreprinzători autohtoni.

Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, în cadrul Proiectului "East Invest", în colaborare cu EUROCHAMBRES (Asociaţia Camerelor de Comerţ şi Industrie din Europa) și cu susținerea Ministerul Economiei am Republicii Moldova.
În deschiderea reuniunii, președintele CCI a Moldovei, Gheorghe CUCU, a spus că principalul obiectiv al forumului este consolidarea şi extinderea relaţiilor comercial-economice dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană prin identificarea unor domenii atractive de cooperare, fapt ce va genera noi oportunităţi pentru dezvoltarea continuă a relaţiilor investiţionale şi a unor parteneriate viabile între mediile de afaceri.
"În timpul sesiunii plenare și mesei rotunde din cadrul Conferinței vor fi promovate 7 sectoare de bază ale economiei: industria agroalimentară, tehnologii informaţionale şi telecomunicaţii, energie regenerabilă, construcţii durabile, industria textilă, transport şi logistică, turism. Participanții vor aborda perspectivele și dificultățile pe care le întâmpină în calea colaborării.
Prezența unui număr atât de mare de întreprinzători autohtoni, inclusiv din stânga Nistrului, precum și a delegațiilor din UE denotă interesul pe care îl au businessmenii pentru iniţierea unor proiecte investiţionale comune."
Viceprim-ministrul Valeriu LAZĂR, ministrul al Economiei, a apreciat înalt inițiativa CCI a Moldovei și a EUROCHAMBRES de a organiza o asemenea reuniune. "Pentru a valorifica oportunitățile oferite de Acordul de Comerț Liber și Comprehensiv cu UE, este necesar de a spori competitivitatea mărfurilor autohtone. Conferința va permite crearea conexiunilor între camerele de comerț și asociațiile de business din țările participante pentru a transpune în realitate posibilitățile Acordului de Comerț cu UE".
Dirk SCHUEBEL, șef al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a asigurat întreprinzătorii autohtoni că Acordul de Comerț Liber și Comprehensiv cu UE nu este o amenințare, ci un șir de oportunități. "Acestea țin atât de creșterea exporturilor, cât și de implementarea standardelor UE pentru a asigura calitatea, siguranța mărfurilor. Republica Moldova are potențial: soluri fertile, resurse umane, acces pe piețele din CSI, infrastructura transporturilor în dezvoltare etc. și prezintă interes pentru UE, fiind un mijloc de extindere a activităților comunitare spre Est. Însă, trebuie să implementați reforme și să îmbunătățiți mediul de afaceri, deoarece există obstacole care împiedică atragerea investițiilor. Nu am dubii că veți face față tuturor provocărilor.
Apreciez participarea businessmenilor din stânga Nistrului la acest eveniment și sper ca și ei să beneficieze pe deplin de posibilitățile oferite de zona de liber schimb cu UE".
Dirk VANTYGHEM, director pe Relaţii Internaţionale al EUROCHAMBRES, a spus că, evenimentul a fost unul dintre cele mai importante din cadrul Proiectului "East Invest", care are ca scop dezvoltarea durabilă și continuă a IMM prin sporirea adaptabilităţii lor și racordarea la practicile de business ale Uniunii Europene.
După partea oficială, au avut loc întrevederi bilaterale de afaceri dintre companiile străine şi cele din Republica Moldova. De asemenea, organizaţiile de susţinere a businessului și-au prezentat serviciile și au răspuns la întrebările agenților economici.
Mâine, delegațiile de peste hotare vor vizita Expoziția "Fabricat în Moldova", Zone Economice Libere şi Parcuri Industriale.
Conferinţa Investiţională Internaţională "Moldova – oportunități pentru noi parteneriate" a făcut parte din programul de afaceri al Expoziției naționale "Fabricat în Moldova 2013", care se desfășoară în perioada 30 ianuarie – 2 februarie, la "Moldexpo".
Proiectul "East Invest" este cofinanțat de Comisia Europeană, fiind o iniţiativă a EUROCHAMBRES, în contextul Politicii Europene de Vecinătate și este implementat în cele 6 state ale Parteneriatului Estic: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina.
În calitate de membru a reţelei EUROCHAMBRES, Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei coordonează şi implementează pentru ţara noastră toate activităţile prevăzute de Proiectul "East Invest".
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook