Nume
Parola
Vizualizări: 4278
Liliana Palihovici: „Şcoala trebuie să devină un loc în care copiii se dezvoltă fără violenţă” - Mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Nonviolenţei în Şcoli, 30 ianuarie 2013
Chişinău, 30 Ianuarie 2013 — Şcoala este un loc în care copiii şi adolescenţii petrec mai mult timp decât acasă. Iată de ce pentru noi, adulţii care suntem părinţi – şi a fi părinţi buni este prima noastră responsabilitate, înaintea funcţiilor pe care le deţinem şi a ocupaţiilor noastre zilnice– este esenţial ca toţii copiii să aibă parte la şcoală de un mediu sigur, fără violenţă.

Asta îi ajută pe copii să crească liberi, să deprindă comunicarea non-violentă şi să se dezvolte fără frică pentru că astfel vor reuşi în viaţă.

Iar pe noi, adulţii, şcolile fără violenţă ne ajută să ne facem munca mai bine acolo unde suntem, pentru că avem încredere că la şcoală copiii noştri sunt în siguranţă.

De Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli subliniez responsabilitatea profesorilor, a părinţilor şi a copiilor pentru crearea unui mediu sigur şi prietenos în instituţiile de învăţământ. Pentru aceasta avem nevoie de implicare şi acţiuni.

Anume pentru a asigura securitatea psiho-emoţională a copilului în şcoală am promovat recent iniţiativa modificării Legii Învăţământului astfel încât persoanele cu antecedente penale să nu poată ocupa funcţii didactice şi apreciez votul unanim al Parlamentului pentru această modificare.

Fiecare dintre noi poate contribui la asigurarea drepturilor copilului la protecţie împotriva violenţei, iar familia şi şcoala sunt mediul în care se încep toate lucrurile bune.