Nume
Parola
Vizualizări: 3728
Personalități notorii din Japonia la o prezentare de vinuri moldovenești la Tokio
Tokio, 17 Ianuarie 2013 — O prezentare de vinuri moldovenești a fost organizată, la Tokio, de către Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, și Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, aflați într-o vizită de documentare în Japonia, efectuată, între 8 și 16 ianuarie 2013, la invitația Agenției de Cooperare Internaționala a Guvernului Japoniei.

Degustarea de vinuri moldovenești în capitala Japoniei, organizată cu participarea activă a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, condus de Vasile Bumacov, s-a bucurat de prezența unor personalități notorii din domeniul afacerilor, artelor, culturii, științei și bucătăriei tradiționale japoneze.

Peste 30 de vinuri, inclusiv vinuri spumante, ale 10 producători moldoveni au fost prezentate la degustare, majoritatea fiind apreciate de către specialiști ca fiind vinuri de înaltă calitate. Japonezii prezenți la eveniment au fost în special interesați de vinurile produse din soiuri de struguri de origine locală și au încurajat producătorii moldoveni să aducă pe piața niponă astfel de vinuri.

„Am rămas impresionată de cunoștințele japonezilor în materie de vinuri și de rafinamentul lor în selectarea și aprecierea vinurilor. Am întâlnit oameni deschiși, care aveau informații generale despre Republica Moldova, însă cred că după acest eveniment vor vorbi și altora mai mult despre țara noastră, inclusiv despre vinurile moldovenești”, a afirmat Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici, după prezentarea de la Tokio.

Printre oaspeții degustării de vinuri moldovenești în capitala Japoniei s-a aflat compozitorul nipon cu renume mondial Arika Senju, soprana Mariei Tatsumi, lectori și specialiști-tehnologi de la Institutul Vinului din Tokio și echipa revistei nipone specializată în prezentarea și analiza producătorilor de vinuri din toată lumea. Revista The „Wine Kingdom”, ce apare în limbile franceză, engleză și italiană, a fost reprezentată de către directorul Agenției Isao Harada, redactorul-șef Kei Murata, redactorul Masako Hori și bucătarul nipon Yosuke Suga, care este bucătarul-șef al rețelei internaționale de restaurante Joël Robuchon, deschise la Tokio, Paris, Londra, Monaco, Las Vegas etc.

Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici, a făcut o invitație de a vizita Moldova actorului prezent la eveniment Tatsumi Takuro, care nu doar produce o emisiune televizată populară despre vinuri, ci este și consilierul comisarului nipon a Agenției Nipone de Turism. În unul din week-endurile următoare Tatsumi Takuro va prezenta în emisiunea sa câteva vinuri moldovenești, apreciate deja în timpul degustării organizate la Tokio.

„Pentru mine Japonia a fost o adevărate descoperire la capitolul cunoștințelor despre tehnologia producerii vinurilor. Și îmi doresc ca producătorii de vinuri moldovenești să persevereze în continuare în creșterea calității vinurilor moldovenești și să-și modernizeze tehnicile de promovare a produselor lor cu îndrăzneală în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii”, a menționat Liliana Palihovici.

Volumele exporturilor produselor vinicole moldovenești prezintă acum tendinţe de creştere continuă, majorându-se cu 25,7% faţă de volumele comparative din anul 2009. Pe parcursul perioadei 2010-2012 au fost organizate peste 50 de evenimente expoziționale peste hotare în scopul promovării vinului moldovenesc pe piețele externe.

Serviciul de presă | Cabinetul Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova