Nume
Parola
Vizualizări: 3678
Experiența niponă în organizarea și oferirea serviciilor de sănătate, studiată de o delegație din Republica Moldova
Japonia, 16 Ianuarie 2013 — Delegația Republicii Moldova, aflată într-o vizită de documentare în Japonia la invitația Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională, s-a aflat la Spitalul Universității de Medicină a prefecturii Kyoto, unde au avut discuții și o masă rotundă cu participarea managerului spitalului universitar, șefilor departamentelor imagistică, asistență medicală de urgență, medicilor din diferite departamente.

În cadrul vizitei la Spitalul universitar din Kyoto a fost studiată experiența instituției de realizare a investigațiilor de diagnosticare radiomagistică, de laborator, intervenții endoscopice, endovasulare etc.

Membrii delegației moldovenești, din care fac parte Vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici, Ministrul Sănătății Andrei Usatîi și nouă șefi și reprezentanți ai instituțiilor medicale republicane și municipale, au asistat la o intervenție endovasculară pe cord care, datorită aplicării tehnologiilor inovaționale de tratament, a durat doar 30 min, comparativ cu cele câteva ore cât durează o intervenție la un caz patologic similar în Republica Moldova.

La întâlnirea cu delegația din Moldova, șeful Departamentului diagnosticare radioimagistică a Spitalului Universității de Medicină a prefecturii Kyoto a propus cooperare Ministerului Sănătății în vederea aplicării tehnologiilor informaționale în dezvoltarea bazei de date a pacienților și fișelor medicale electronice.

La Spitalul privat Kaisei din orașul Suzuka, membrii delegației moldovenești au asistat la o prelegere susținută de șeful Secției de neurochirurgie, Dr. Kanamaru, care are și o interesantă experiență de cooperare cu specialiștii din domeniul sănătății din Republica Moldova. Specialistul nipon a subliniat importanta aplicării tehnologiilor moderne în neurochirurgie în Moldova. În decembrie 2012, Dr. Kanamaru împreună cu colegii săi au făcut o donație de instrumente chirurgicale moderne Institutului de Neurochirurgie din Chișinău.

În cadrul vizitei la spitalul Kaisei, managerul instituției a prezentat modelul de organizare a spitalului și modalitatea de oferire a serviciilor medicale. Delegația de la Chișinău a studiat experiența spitalului de organizare a serviciilor de diagnosticare în radiologie și laborator, terapie intensivă, neurochirurgie, reabilitare și hemodializă.

Serviciul de presă | Cabinetul Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova