Nume
Parola
Vizualizări: 3635
Modernizare a instituțiilor medicale și investiții în capitalul uman al sistemului de sănătate publică din Moldova – proiect susținut în Moldova de Agenția de Cooperare Internațională a Guvernului Japoniei
Tokio, 15 Ianuarie 2013 — În cadrul vizitei de lucru în Japonia, Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, şi Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, au avut întrevederi cu Ichikawa Masakazu , Vicepreședintele Agenției de Cooperare a Internațională a Guvernului Japoniei (JICA), Junichi Yamada, Directorul Departamentului de Strategii Operaționale JICA, și Hanadate Daimin, Directorul Departamentului pentru Europa și Europa Centrală JICA.

Vizita delegației moldovenești la Tokio este efectuată la invitația Agenției de Cooperare Internaționala a Guvernului Japoniei și se desfășoară în perioada 8-16 ianuarie 2013. În cadrul acestei vizite urmează să fie finalizate negocierile cu partea niponă pentru semnarea până la sfârșitul lunii mai a unui Acord cu Guvernul Japoniei în vederea obţinerii împrumutului pentru un proiect de dotare cu echipament medical performant a 5 spitale şi 11 centre de sănătate publică din Moldova.

„Republica Moldova mulțumește Guvernului Japoniei pentru asistența oferită țării noastre în ultimii 15 ani. În această perioadă au fost implementate mai multe proiecte moldo-nipone în diverse domenii și, în special, în agricultură și sănătate”, a afirmat Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova la întrevederea cu Ichikawa Masakazu ,Vicepreședintele Agenției de Cooperare a Internațională a Guvernului Japoniei.

Ministrul Sănătății Andrei Usatîi a afirmat că în cadrul discuțiilor bilaterale „a fost obținut angajamentul Vicepreședintelui JICA de a oferi toată asistența necesara țării noastre în instruirea medicilor în domenii specifice și, mai ales, în managementul în sănătate”.

Delegația moldovenească a afirmat la Tokio că Republica Moldova depune eforturi semnificative pentru a prelua cu acuratețe experiența niponă de management al instituțiilor medicale, de modernizare continuă a acestora și de îmbunătățire a calității serviciilor medicale, inclusiv a sporirii eficientei tratamentului. Un astfel de proiect de modernizare a tehnologică a instituțiilor medicale și de investiții în capitalul uman al instituțiilor publice de sănătate urmează a fi implementat în Republica Moldova în următorii trei ani, cu sprijinul acordat de Agenția de Cooperare a Internațională a Guvernului Japoniei.

Serviciul de presă | Cabinetul Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova