Nume
Parola
Vizualizări: 3490
Fără amnistiere, graţiere şi împăcare cu persoanele care au comis împotriva minorilor infracţiuni cu caracter sexual
Chişinău, 22 Decembrie 2012 — Drepturile fundamentale ale copilului din Republica Moldova urmează să fi protejate mai bine după votul de vineri al Parlamentului pentru modificarea şi completarea Codului Penal, care interzic amnistierea şi graţierea persoanelor care au comis împotriva minorilor infracţiuni cu caracter sexual.

De asemenea, este interzisă şi împăcarea cu persoanele care au săvârșit contra minorilor asemenea infracțiuni.

Iniţiativa legislativă pentru aceste modificări şi completări la Codul Penal a fost promovată de Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, care a afirmat că astfel vor fi „realizate sarcinile de eliminare a fenomenelor degradante din societate și de sporire a gradului de securitate a integrității fizice și psihice a copiilor”.

„Acest vot unanim în Parlament pentru modificarea Codului Penal, cât şi votul unanim pentru neadmiterea persoanele cu antecedente penale de a ocupa funcţii didactice demonstrează că forul legislativ poate fi unit atunci când este vorba de interesul copilului”, a menţionat Vicespeakerul Liliana Palihovici.

Serviciul de presă | Cabinetul Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova

MODIFICAREA LEGII ÎNVĂŢĂMÂNTULUI ÎN INTERESUL COPILULUI: PERSOANELE CU ANTECEDENTE PENALE NU VOR OCUPA FUNCŢII DIDACTICE

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat vineri o modificare la Legea Învăţământului care interzice persoanelor cu antecedente penale să ocupe funcţii didactice.

„Adoptarea acestor modificări la Legea Învăţământului asigură securitatea psiho-emoțională a copilului și garantează faptul ca persoanele care sunt implicate în procesul educațional să fie integre din toate punctele de vedere, să corespundă normelor morale și de conduită general-valabile”, a afirmat în faţa legislativului Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici.

Autoarea iniţiativei, Liliana Palihovici, a apreciat votul unanim al Parlamentului pentru această modificare, fapt ce reprezintă o expresie a promovării la nivel legislativ a interesului superior al copilului.

Legislativul a operat vineri un amendament la articolului 53 al Legii Învățământului în vederea asigurării neadmiterii persoanelor care au comis infracțiuni contra copiilor, sănătăţii publice sau conviețuirii sociale la ocuparea funcțiilor didactice din sistemul de educaţie și la angajarea personalului auxiliar din acest sector.

Serviciul de presă | Cabinetul Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova