Nume
Parola
Vizualizări: 3073
CENTRUL DE MEDICINĂ LEGALĂ ŞI-A CONSOLIDAT CAPACITĂŢILE INSTITUŢIONALE ŞI OPERAŢIONALE
CHISINAU, 17 Decembrie 2012 — Timp de doi ani, Centrul a beneficiat de asistenţa UE şi PNUD pentru îmbunătăţirea condiţiilor de efectuare a expertizei medico-legale

Centrul de Medicină Legală a fost dotat cu utilaj modern de investigaţie medico-legală, fiind create condiţii adecvate de examinare şi documentare medico-legală în cazurile de tortură. Tehnica de laborator şi mobilierul au fost oficial donate astăzi, în cadrul unui eveniment public, de proiectul „Consolidarea examinării medico-legale a cazurilor de tortură şi a altor forme de maltratare în Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

Studiul de fezabilitate şi raportul de audit extern al Centrului de Medicină Legală, efectuate în 2011 în cadrul proiectului „Consolidarea examinării medico-legale a cazurilor de tortură şi a altor forme de maltratare în Moldova”, au evidenţiat o serie de probleme legate de capacitatea profesională, instituţională şi operaţională a Centrului. Printre condiţiile inadecvate de activitate/cercetare au fost menţionate: metodele depăşite de examinare şi documentare a torturii; condiţiile de laborator improprii, cu sisteme de iluminare şi ventilare nefuncţionale; lipsa echipamentelor moderne, precum şi a tehnicii de calcul şi a mobilierului necesar.

Pentru a crea condiţii corespunzătoare de examinare şi sporire a calităţii probelor medico-legale în cazurile de tortură, mai multe laboratoare şi secţii ale Centrului de Medicină Legală şi ale unităţilor sale teritoriale au fost mobilate şi dotate cu utilaj modern de investigaţie medico-legală, în sumă totală de circa 600 mii euro. În plus, în vederea instruirii, dar şi dezvoltării capacităţilor de perfecţionare continuă, biblioteca Catedrei de Medicină Legală a Universităţii de Medicină şi Farmaceutică „Nicolae Testemiţeanu”, găzduită de Centrul de Medicină Legală, a fost completată cu literatură de specialitate, în valoare totală de circa 8 mii euro. Biblioteca a fost integral mobilată şi dotată cu echipament multimedia, servind totodată ca sală de studii, sală de conferinţe şi sală de şedinţe.

În cadrul unei eveniment public, au fost prezentate laboratoarele şi secţiile dotate cu utilaj de investigaţie medico-legală şi mobilier de laborator modern şi biblioteca Centrului. Ion Cuvşinov, directorul Centrului de Medicină Legală a declarat că donaţia va contribui la eficientizarea activităţii Centrului în realizarea investigaţiilor medico-legale. „Echipamentul modern va automatiza anumite proceduri utilizate la efectuarea investigaţiilor medico-legale, ceea ce va reduce timpul de investigaţie, va spori gradul de exactitate a investigaţiilor şi testelor de laborator şi va reduce riscul unor erorii umane. În final, aceasta va contribui la asigurarea justiţiei pentru victimele torturii”, a mai spus Ion Cuvşinov.

Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU și Reprezentant Rezident PNUD în Republica Moldova, a declarat că graţie suportului şi contribuţiei preţioase a Uniunii Europene în cadrul proiectului au fost îmbunătăţite capacităţile instituţionale şi profesionale ale Centrului de Medicină Legală. „Schimbările produse în activitatea Centrului contribuie la sporirea calităţii investigaţiilor medico-legale şi, în final, la eradicarea torturii în Republica Moldova şi protecţia drepturilor omului”, a mai spus Nicola Harrington-Buhay.

Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a menţionat că rezultatele obţinute în urma implementării proiectului este un exemplu de succes de colaborare între Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. „Ne bucurăm că proiectul are un rezultat palpabil şi anume oferirea de echipamente necesare, iar lucrul experţilor medico-legişti va fi mult mai eficient şi exact. Sperăm că acest proiect va aduce Republica Moldova mai aproape de standardele Uniunii Europene”, a menţionat Dirk Schuebel.

Andrei Usatîi, ministrul Sănătăţii, prezent la eveniment, a declarat că Centrul de Medicină Legală, graţie suportului UE şi PNUD, a fost dotat cu echipament de ultimă generaţie. „Aceste schimbări aduc după sine îmbunătăţirea calităţii expertizei medico-legală, în special sub aspectul exactităţii constatărilor medico-legale. Centrul va putea răspunde prompt şi eficient la solicitările organelor de urmărire penală”, a mai spus Andrei Usatîi.
Proiectul „Consolidarea examinării medico-legale a cazurilor de tortură şi a altor forme de maltratare în Moldova”, care se încheie în decembrie 2012, s-a mai preocupat de instruirea medicilor legişti şi a medicilor din instituţiile de detenţie şi din instituţiile medicale de urgenţă în examinarea şi documentarea medicală a cazurilor de tortură. La prima etapă, un grup de experţi naţionali au elaborat un Studiu de identificare şi evaluare a necesităţilor de instruire în domeniul investigării şi documentării cazurilor de tortură, în baza căruia au fost planificate şi structurate activităţile de instruire. Ulterior, în premieră pentru R. Moldova, medicii legişti, personalul medical din instituţiile de detenţie şi din instituţiile medicale de urgenţă din Republica Moldova au fost instruiţi cum să efectueze examinarea medicală şi documentarea cazurilor de tortură în conformitate cu prevederile Protocolului de la Istanbul. De trainiguri au beneficiat şi procurorii responsabili de investigarea cazurilor de tortură şi un grup de avocaţi.

În cadrul proiectului au mai fost elaborate 24 de amendamente la Codul de Procedură Penală care au fost adoptate de Parlament la 8 noiembrie 2012. Amendamentele vor asigura o protecţie mai largă împotriva torturii, vor creşte eficienţa investigaţiilor în cazurile de tortură şi vor contribui la reducerea impunităţii.

Proiectul „Consolidarea examinării medico-legale a cazurilor de tortură şi a altor forme de maltratare în Moldova” a avut drept scop consolidarea examinării medico-legale a torturii şi a altor forme de maltratare, ca un element strategic cheie în eforturile cuprinzătoare, integrate şi holistice pentru a pune capăt torturii şi altor forme legate de maltratare în Moldova. Bugetul total al proiectului a fost de 1 mln Euro, finanţat de Uniunea Europeană (800 000 Euro) şi co-finanţat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (200 000 Euro).

Mai multe detalii despre proiect: http://www.undp.md/projects/cards/pdf_eng/2012/Forensic_ProjectCard_ROM.pdf

Pentru contact: Alexandru Cocîrţă, manager de proiect, PNUD Moldova, tel: 022 23 25 23, e-mail: alexandru.cocirta@undp.org