Nume
Parola
Vizualizări: 4320
Incluziunea persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii – realități și perspective
17 Decembrie 2012 — IDIS Viitorul în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung a prezentat astăzi o nouă ediţie a Monitorului Social cu genericul „Incluziunea persoanelor cu dizabilități în cîmpul muncii – realități și perspective”. Lucrarea este scrisă de experţii asociaţi ai IDIS „Viitorul”, Lucia Gavriliță, Tatiana Cernomoriț, Aliona Chisari.

Deşi, din punct de vedere legislativ, persoanele cu dizabilități își realizează drepturile economice, sociale, culturale, civile, fără discriminare, la nivel aplicativ prevederile legale nu sunt respectate, deoarece lipsesc mecanismele de sancţionare şi de stimulare/ promovare a angajării persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, persoanele cu dizabilităţi continuă să fie angajate preponderent la întreprinderi specializate, care nu sunt în măsură să acopere cererea de locuri de muncă parvenite din partea persoanelor cu dizabilităţi și, nu în ultimul rând, care comportă un caracter de izolare, sunt câteva dintre concluziile studiului.

„Încă nu sunt elaborate mecanisme de aplicare a prevederilor de incluziune în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi. Avem o lege care stipulează dreptul fundamental la muncă a persoanelor cu dizabilităţi, dar nu întotdeauna este pusă în aplicare”, consideră Lucia Gavriliţă.

O analiză comparativă a nivelului de ocupare a persoanelor cu dizabilități din 7 țări – Suedia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, România și Moldova, demonstrează că Republica Moldova se plasează pe ultimul loc, înregistrând doar 10 % de persoane cu dizabilități angajate, cel mai înalt nivel de ocupare înregistrează Suedia, cu 50% din numărul persoanelor cu dizabilități angajate .

Datele statistice prezentate de ANOFM demonstrează că pe parcursul anului 2011 au beneficiat de serviciile Agenţiei 650 persoane cu dizabilităţi, iar în prima jumătate a anului 2012 - 335 persoane cu dizabilităţi.

„Pentru realizarea studiului au fost chestionate 40 de instituţii şi angajatorii au recunoscut că persoanele cu dizabilităţi sunt discriminate la angajare. 13% din respondenţi au afirmat că că persoanele cu dizabilităţi sunt respinse la interviul de angajare”, a completat Tatiana Cernomoriţ.

Aliona Chisari, a precizat cp, potrivit legislaţiei, pentru a asigura integrarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi, angajatorii sunt obligaţi să realizeze adaptarea rezonabilă a locului de muncă, proiectarea şi adaptarea locurilor de muncă astfel încât acestea să devină accesibile persoanelor cu dizabilităţi, furnizarea de noi tehnologii şi dispozitive de asistenţă, de instrumente şi echipamente care să permită persoanelor cu dizabilităţi obţinerea şi menţinerea locului de muncă, furnizarea de instruiri şi a sprijinului adecvat pentru aceste persoane.

Monitorul Social reprezintă un produs al IDIS „Viitorul”, care surprinde evoluţia problemelor sociale cele mai persistente, sugerând soluţii de remediere a acestora. Publicaţia este elaborată în colaborare cu Friedrich-Ebert-Stiftung.

Găsiţi aici varianta integrală a studiului:

http://viitorul.org/doc.php?l=ro&idc=353&id=4069&t=/PUBLICATII-PERIODICE/Monitorul-Social/Incluziunea-persoanelor-cu-dizabilitati-in-cimpul-muncii-realitati-i-perspective

Pentru mai multe detalii contactaţi Coordonatorul proiectului, Ghenadie Mocanu: 0 22 221844 sau ghenadie.mocanu@viitorul.org