Nume
Parola
Vizualizări: 5052
Scrie pentru drepturi, fă o schimbare!
Chişinău, 10 Decembrie 2012 — Astăzi la Oficiul Poştal Central Amnesty International Moldova a lansat Maratonul Scrisorilor pentru Drepturile Omului – un eveniment care reuneşte oamenii din 78 de ţări care scriu mesaje în susţinerea persoanelor drepturile cărora sunt lezate.

Ideea Maratonului Scrisorilor pentru drepturi aparţine membrilor Amnesty din Polonia, care au organizat primul eveniment în anul 2001. Impactul acestuia a fost atât de semnificativ încât membrii Amnesty din mai multe ţări au urmărit exemplul activiştilor polonezi – astfel, anul acesta Maratonul este organizat în lume pentru a zecea oară.

Vizitatorilor Oficiului poştal central li se propune să scrie în susţinerea unui apărător al drepturilor omului din R. Belarus care stă la dubă în urma unui proces inechitabil, femeilor din Guatemala care sunt supuse violenţei şi uneori sunt chiar omorâte în timp ce autorităţile se fac că plouă, locuitorilor unui sat din Nigeria mediul cărora a fost devastat din cauza neglijenţei unei companii petroliere şi romilor din Cluj-Napoca care au fost evacuaţi forţat.

Cristina Pereteatcu, Director Executiv Amnesty International Moldova: „Pe parcursul mai multor decenii Amnesty International a demonstrat că peniţa e cea mai puternică armă şi prin intermediul scrisorilor a salvat vieţi şi a făcut dreptate în cazurile în care flacăra speranţei era demult stinsă. Maratonul scrisorilor este organizat pentru a doua oară la Chişinău. Pentru că suntem în ajunul sărbătorilor de iarnă fiecare din noi poate să fie Moş Crăciun, astfel salvând o viaţă sau cerând să se facă dreptate în anumite cazuri, simplu prin a scrie o Scrisoare”.

Directorul Poştei Moldovei Ştefan Munteanu a declarat: „Mă bucură faptul că în Ziua Internaţională a Drepturilor Omului în cel mai mare oficiul poştal din republică este desfăşurat un eveniment atât de important şi frumos. Personal am scris pentru drepturile omului şi îi invit pe toţi să facă acest gest nobil”.

Anul trecut au fost trimise 1 300 000 de scrisori în susţinerea mai multor oameni, printre care şi Jabbar Savalan, un tânăr din Azerbaidjan băgat în puşcărie pentru un mesaj pe o reţea de socializare. Datorită scrisorilor colectate în cadrul Maratonului, inclusiv şi în Republica Moldova, în scurt timp Jabbar a fost eliberat.

Maratonul Scrisorilor pentru Drepturile Omului este desfăşurat în Republica Moldova în perioada 3-17 decembrie. Fiecare doritor poate veni şi trimite o scrisoare pentru drepturi la Oficiul Poştal Central din Chişinău între 10-14 decembrie. De asemenea, pot fi semnate şi scrisori online la www.amnesty.md/maraton

SFÂRŞIT/
Document Public

Contact:

Nichita Gurcov, ofiţer de presă Amnesty International Moldova
+373 22 83 58 08 ext 11 +373 79 66 31 32 media@amnesty.md www.amnesty.md