Nume
Parola
Vizualizări: 3329
TINERII S-AU ANGAJAT SĂ LUPTE ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI
CHISINAU, 9 Decembrie 2012 — De Ziua Internaţională Anticorupţie, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie, Poliția de Frontieră, Misiunea UE de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina și Centrul Naţional pentru Transparenţă şi Drepturile Omului au desfăşurat campania de informare anticorupţie „Fără mită”.

Aproape 50 de voluntari ai Centrului Naţional pentru Transparenţă şi Drepturile Omului și ai rețelei de educatori de la egal la egal, Y-PEER Moldova, s-au întrunit la centrul comercial „Shopping Malldova”, unde au organizat un flash mob prin care au promovat toleranţa zero faţă de fenomenul corupţiei. Ei au distribuit brăţări cu mesajul „Fără mită” vizitatorilor centrului comercial, iar angajaţii Poliției de frontieră au distribuit aceleaşi brățări la Aeroportul Internațional Chișinău și punctele de trecere Tudora și Palanca.

Studenţii de la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova au răspuns la întrebările cetăţenilor interesaţi de specificul şi consecinţele fenomenului corupţiei. Ei au informat cetăţenii despre ce este corupţie, care sunt pedepsele pentru darea de mită, unde pot apela în cazul în care li se cere mită etc. Pe parcursul zilei, companiile de telefonie mobilă au expediat SMS-uri cu numărul de telefon al liniei fierbinți 257 257 la care cetățenii pot raporta cazuri de corupție.

Potrivit Transparency International Moldova, 80% din moldoveni cred că corupţia frânează dezvoltarea ţării. Ei plasează corupţia pe locul trei în lista problemelor cu care se confruntă, după sărăcie şi şomaj.

Artiom Maister, directorul Centrului Naţional pentru Transparenţă şi Drepturile Omului, afirmă că în Republica Moldova corupţia afectează întreaga societate, iar tinerii pot şi trebuie să intervină în prevenirea acestui fenomen. „Tinerii pot oferi un exemplu de rezistenţă faţă de corupţie şi sensibiliza opinia publică. Educarea tinerilor pentru prevenirea şi combaterea corupţiei ar putea determina dezvoltarea şi răspândirea unor practici bune la nivelul întregii societăţi”, a spus Artiom Maister.

Evenimentele fac parte din campania de informare dedicata Zilei Internationale Anticorupție, marcată anual la 9 decembrie, și a avut drept scop informarea cetăţenilor despre impactul negativ al fenomenului corupţiei asupra societăţii şi importanţa reclamării cazurilor de corupţie la instituţiile şi organele competente.

Organizaţia Naţiunilor Unite, prin rezoluţia sa din 31 octombrie 2003, a adoptat Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei şi a stabilit data de 9 decembrie drept Ziua Internaţională Anticorupţie. Republica Moldova a semnat Convenţia la data de 28 septembrie 2004 şi a ratificat-o prin Legea nr.158-XVI din 6 iulie 2007. Ziua Internaţională Anticorupţie reprezintă un prilej de a aduce în atenţia cetăţenilor impactul negativ al fenomenului corupţiei asupra societăţii.

În mesajul său de Ziua Internaţională Anticorupţie, Secretarul General al ONU „i-a îndemnat pe toţi să muncească pentru un viitor sustenabil, unde corupţia este expusă şi respinsă, unde integritatea prevalează şi unde speranţele şi visurile milioanelor se realizează”.