Nume
Parola
Vizualizări: 2553
Filiala Găgăuzia a CCI susține persoanele cu dizabilități
Gagauzia, 4 Decembrie 2012 — În contextul marcării Zilei Internaţionale a Invalizilor, în or. Ceadâr-Lunga, filiala Găgăuzia a Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei a organizat o întrunire pentru întreprinzătorii care au probleme la aparatul locomotor.

Directorul filialei Găgăuzia a CCI a Moldovei Petru Pașalî a spus că, în UTA Găgăuzia există circa 1000 de persoane cu dizabilități. O parte dintre acestea sunt active și preferă să aibă o ocupație. De exemplu, Ivan Novacilî a înființat o întreprindere ce activează în domeniul serviciilor auto, Mariana Tihu participă activ la acțiunile organizațiilor obștești și intenționează să deschidă un magazin, iar Veaceslav Ignatenco distribuie marfa la rețelele de comerț cu apă potabilă. Ei sunt tineri, nu evită societatea și vin cu propuneri pentru facilitarea accesului invalizilor în clădirile cu menire socială: spitale, magazine, oficii poștale, sediile administrației publice locale etc.
La întrunire au participat 10 persoane. Mariana Tihu a menționat că, este necesar de a schimba atitudinea factorilor de decizie, reprezentanților comunității de afaceri și atitudinea concetățenilor față de persoanele cu nevoi speciale. "Nimeni nu este vinovat de faptul că, ne-am născut cu anumite dizabilități, însă noi trebuie să venim cu inițiative care să aibă impact social. Și noi dorim să lucrăm, iar pentru aceasta este necesar să existe programe și politici atât la nivel local, cât și național."
În cadrul întrunbirii, Petru Pașalî a afirmat că, filiala Găgăuzia a CCI a elaborat un proiect de parteneriat public-privat, "Solidaritate", care are scopul de a crea în anul 2013 un centru de business pentru persoanele cu deficiențe locomotorii.

www.chamber.md