Nume
Parola
Vizualizări: 2457
Au fost încheiate consultările publice pe marginea programului de tranziţie de la televiziunea analogică la cea digitală
Chişinău, 28 Noiembrie 2012 — Ministerul Tehnologiei Informaţei şi Comunicaţiilor a definitivat proiectul Programului de tranziţie de la televiziunea analogică la cea digitală în urma consultărilor publice cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale, societăţii civile, organizaţiilor internaţionale şi experţi . Documentul urmează a fi prezentat spre examinare Guvernului.

Potrivit autorilor, tranziţia spre televiziune digitală va majora oferta mediatică pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, mărind numărul de programe TV recepţionate din eter până la 15 în prima etapă şi până la 45 ulterior . Totodată va spori calitatea imaginii şi va apărea posibilitatea recepționații programelor în definiţia înaltă (HD)”, a menţionat viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Mihaela Iacob, care a condus grupul de lucru pentru elaborarea proiectului.

Un aspect important al tranziţiei de la televiziunea analogică spre cea digitală este posibilitatea radiodifuzorului de a alege modul de emitere a semnalului: criptat sau necriptat. Noua tehnologie va permite furnizarea unor servicii adiţionale, cum ar fi transportul de date, teletextul, programele radio.

În cadrul discuţiilor o atenţie sporită a fost acordată problemei asigurării familiilor social-vulnerabile cu dispozitive de decodare a semnalului digital. S-a propus ca acestea să fie achiziţionate din bugetului de stat. Cheltuielile vor fi acoperite din contul comercializării frecvenţelor eliberate de la Televiziunea Analogica pentru Internet în bandă largă.

„Apariţia platformelor DVB-T2 cu acces condiţionat va stimula dezvoltarea întregului sector de servicii audiovizuale, de la producerea conţinutului până la distribuire,” a concluzionat Mihaela Iacob.

La consultările publice, care au fost iniţiate în iulie anul curent, au participat reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Afacerilor Interne, Economiei, Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale Consiliului Concurenţei, ANRCETI, UTA Găgăuzia, Fundaţiei SOROS-Moldova, şi ai ÎS „Fintehinform”.