Nume
Parola
Vizualizări: 3031
„A demonstra familiei și societății că eşti o mamă bună, o soţie bună şi, nu în ultimă instanţă, că eşti un bun politician” – îndemnul Vicepreşedintei Parlamentului, Liliana Palihovici, la conferinţa „Egalitatea de gen pentru o societate durabilă”
Chişinău, 21 Noiembrie 2012 — Conferinţa internaţională „Egalitatea de gen pentru o societate durabilă” a reunit la Chişinău, la 20 noiembrie 2012, persoane oficiale, ambasadori, miniștri, reprezentanți ai instituțiilor de stat, reprezentanți ai sectorului de afaceri, societății civile, comunității internaționale și diplomatice, experți independenți și mass-media, pentru un dialog axat pe soluţii şi acţiuni în asigurarea egalităţii de gen în Republica Moldova.

Conferinţa de la Chişinău a fost deschisă de către Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat. „Mă bucur că doamnele din Republica Moldova sînt din ce în ce mai mult prezente în administraţia publică centrală şi cea locală”, a afirmat Prim-ministrul ţării.

În debutul conferinţei au vorbit, de asemenea, Silvia Radu, Preşedinte executiv Gas. Natural Fenosa, E.S. Dna Ingrid Tersman, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, E.S. Dl William Moser, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, şi Dna Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident al ONU în Republica Moldova.

În sesiunea axată pe participarea femeilor în procesul politic și serviciul public, Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, a rostit un discurs, menţionând că acum doi ani a elaborat o iniţiativă legislativă de modificare a Codul Electoral, pentru a fi incluse pe listele electorale ale partidelor 30% din reprezentanţii ambelor categorii de sexe. „Am primit avizul pozitiv din partea Guvernului şi acum ne rămâne să ne mobilizam pentru a obţine votarea acesteia în Parlament”, a afirmat Vicepreşedinta Parlamentului.

„Din experienţa activităţii mele politice, chiar dacă nu este una îndelungată, pot să spun că trebuie să munceşti foarte mult pentru a te afirma în propriul partid, pentru a te face auzită, pentru a demonstra că poţi fi de încredere, dar şi pentru a demonstra familiei că eşti o mamă bună, o soţie bună şi, nu în ultimă instanţă, că eşti un bun politician”, a mărturisit Liliana Palihovici.

Vicepreşedinta Parlamentului a adresat şi un îndemn personal Conferinţei internaţionale „Egalitatea de gen pentru o societate durabilă”: „În calitate de femei, iar mai exact, mame de băieţi, îi putem educa, putem educa soţii noştri, iar în calitate de surori, putem învăţă fraţii noştri să respecte femeile şi să-şi asume participarea lor egală în toate domeniile. La fel, vă îndemn să fiți solidare cînd este vorba de proiecte frumoase care vin să susțină participarea noastră în activitatea din legislativ”.

Conferinţa „Egalitatea de gen pentru o societate durabilă” a fost organizată de Fundaţia Est-Europeană în parteneriat cu mai multe organizații locale și internaționale, cu suportul financiar al Guvernului Suediei și companiei Gas Natural Fenosa în Moldova.