Nume
Parola
Vizualizări: 2372
Moldova şi Azerbaidjan vor aprofunda cooperarea pe segmentul registrelor electronice ale populației
Chişinău, 9 Noiembrie 2012 — Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Pavel Filip a avut la Baku o întrevedere cu Ministrul Justiției al Republicii Azerbaidjan, Mamedov Fikret Faruh ogly.

Cei doi oficiali au discutat probleme ce ţin de dezvoltarea registrelor de stat ale populației și perspectivele aprofundării colaborării bilaterale în acest domeniu.

Ministrul Pavel Filip a accentuat că Moldova și Azerbaidjan sunt parteneri în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor la nivel bilateral, precum și în cadrul organizațiilor internaționale de profil.

Ministrul TIC a menționat că un proiect realizat cu succes ține de dezvoltarea registrelor de stat a populației. În perioada anilor 2005-2007, când Republica Azerbaidjan a lansat procesul de implementare a registrului populației, experți din Moldova au oferit consultanță și suport în elaborarea politicii, conceptului și sarcinilor tehnice pentru colegii azeri.

La rândul său, ministrul azer al justiției a trecut în revistă acțiunile întreprinse de Guvernul azer referitor la aplicarea instrumentarului TIC în procesele de lucru ale diferitor autorități publice , remarcând în mod special evidența populației și prestarea serviciilor publice prin utilizarea tehnologiilor informaţionale.

Ținând cont de progresele înregistrate de Republica Moldova, atât în domeniul dezvoltării registrelor de stat, cît și în procesul de e-Guvernare, introducerea biometriei în procesul de perfectare a actelor de identitate, partea azeră a propus aprofundarea colaborării bilaterale, efectuarea unui schimb de experiență și expertiză în domeniul registrelor publice.

Cei doi miniștri au convenit să acorde susținere deplină entităților vizate în acest proces - Centrului resurselor informaționale de stat „Registru” din Republica Moldova și Serviciului de stat azer pentru registrul populației din Republica Azerbaidjan, pentru asigurarea unei colaborări eficiente.

În perioada 5-8 noiembrie ministrul TIC Pavel Filip s-a aflat la Baku, Azerbaidjan, unde a participat la reuniunea Consiliului șefilor administrațiilor din domeniul comunicațiilor din spațiul CSI, Consiliul coordonator CSI pentru informatizare și Forumul pentru Guvernanţa Internetului sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite.