Nume
Parola
Vizualizări: 979
ADR Nord și „Mobiasbancă” au semnat un Acord de parteneriat
Chișinău, 7 Noiembrie 2012 — Agenția de Dezvoltare Regională Nord, reprezentată de directorul Ion Bodrug, și Banca Comercială „Mobiasbancă - Groupe Société Générale" S.A., reprezentată de vicepreședintele băncii, Mylène Nicolas De March, au semnat marți, 6 noiembrie, un Acord de parteneriat. La semnarea Acordului au participat și directorul pe Regiunea Nord al băncii, Sergiu Perju, și șeful Direcției Analiză și Finanțare Specializată al băncii, Sergiu Mocan.

Prin acest Acord de parteneriat, părţile și-au exprimat voinţa de a institui un parteneriat în vederea promovării şi implementării în comun în Regiunea de Dezvoltare Nord a unor condiţii avantajoase de creare a parteneriatului public-privat (PPP), inclusiv prin intermediul experţilor naţionali şi internaţionali. Acordul a fost semnat în vederea atragerii investiţiilor private în Regiunea de Dezvoltare Nord, realizării proiectelor de interes public, creşterii eficienţei şi calităţii serviciilor, lucrărilor publice şi altor activităţi de interes public şi utilizării eficiente a patrimoniului public şi a banilor publici.

„Analiza noastră pe regiuni arată că nu avem parteneriate publice-private viabile în Regiunea Nord. Scopul acestui Acrod este de a pune accentul pe susținerea dezvoltării setorului privat și a pieței forței de muncă, aceasta fiind și prioritatea 2 din Strategia de Dezvoltare Regională Nord", a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Directorul ADR Nord a mulțumit conducerii băncii pentru colaborare și și-a exprimat convingerea că Acordul semnat va fi de succes. „O regiune nu poate să se dezvolte în afara dezvoltării economice", a menționat, în acest context, directorul Ion Bodrug.

În cadrul întâlnirii, părţile şi-au stabilit următoarele obiective în cadrul viitorului acord de parteneriat:

● Dezvoltarea unor relaţii de colaborare între ADR Nord şi B.C. „Mobiasbancă - Groupe Société Générale" S.A, în vederea derulării unor activități ce au drept scop îmbunătăţirea şi eficientizarea participării ambelor instituții la dezvoltarea socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord;

● Promovarea şi stimularea PPP prin organizarea activităţilor de informare pentru autoritățile publice locale şi antreprenorii din Rgiunea de Dezvoltare Nord;

● Susţinerea iniţiativelor de PPP în domeniile prioritare din Strategia de Dezvoltare Regională:

- Reabilitarea infrastructurii fizice;
- Susţinerea dezvoltării sectorului privat şi a pieţei forţei de muncă;
- Îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a atractivităţii turistice;
- Eficienţă energetică.

Activităţile pe care și le propun instituțiile în scopul funcționării Acordului încheiat presupun organizarea în comun a meselor rotunde, atelierelor, seminarelor conferinţelor în domeniul PPP etc.; contractarea formatorilor pentru instruirea actorilor regionali în domeniul PPP; contractarea experţilor pentru efectuarea analizelor şi studiilor de identificare a PPP; oferirea consultanţei la realizarea PPP în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Menționăm că posibilitatea susținerii ADR Nord din partea B.C. „Mobiasbancă - Groupe Société Générale” S.A. în domeniul parteneriatului public-privat a fost admisă de președintele băncii, Ridha Tekaia, în timpul unei întâlniri cu directorul Ion Bodrug.

B.C. „Mobiasbancă - Groupe Société Générale" S.A. a fost una dintre instituțiile partenere la Forumul Economic Interregional Moldo-Român „Promovarea potenţialului economic şi crearea oportunităților de atragere a investiţiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord”, organizat de ADR Nord în intervalul 28-29 martie 2012.

www.adrnord.md