Nume
Parola
Vizualizări: 2527
Invitaţie pentru mass-media la Şedinţa Consiliului de Bazin Bîc
Gura Bicului, Anenii Noi, 7 Noiembrie 2012 — Centrul Naţional de Mediu, în calitate de Secretariat Tehnic al Consiliului de Bazin Bâc, invită reprezentanții mass-media la Şedinţa Consiliului de Bazin Bâc, care va avea loc Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 10.00, în satul Gura Bâcului, Anenii Noi, în incinta Casei Sărbătorii.

În urma solicitărilor parvenite din partea populaţiei din regiune, cu privire la gradul înalt de poluare al apei însoţit de miros neplăcut şi imposibilitatea utilizării apei în scopuri agricole şi de agrement, s-a decis organizarea următoarei şedinţe în satul Gura Bâcului, Anenii Noi, locul de confluenţă a râului Bâc cu fluviul Nistru.
La eveniment vor participa membrii Consiliului de Bazin Bâc, reprezentanţi de la Ministerul Mediului, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Institutul de Ecologie şi Geografie, Centrele de Sănătate Publică Anenii Noi, Călăraşi, Străşeni, Ialoveni şi municipiul Chişinău, Agenţia Ecologică Chişinău, Inspecţiile Ecologice Călăraşi, Străşeni, Anenii Noi, Ialoveni, „Apă-Canal Chişinău” S.A., Preşedinţii raioanelor Călăraşi, Străşeni, Ialoveni şi Anenii Noi, Primăria municipiului Chişinău, Autorităţi Publice Locale din bazin, reprezentanţi ai Ambasadei României în Moldova, Ambasadei Cehiei în Moldova, Proiectului „ApaSan” al Agenţiei de Dezvoltare şi Cooperare a Elveţiei, Oficiului de Asistenţă Tehnică a UE pentru Moldova pentru sectorul de Aprovizionare cu Apă şi Canalizare, precum şi reprezentanţi mass-media. Reieşind din situaţia alarmantă din bazin (secarea râului în amonte de Chişinău, poluarea excesivă de la staţiile de epurare/pompare nefuncţionale, inclusiv din mun. Chişinău, poluarea râului cu ape uzate deversate ilegal de către agenţii economici, etc.), pe agenda discuţiilor vor fi puse subiecte, cum ar fi:
1. Cum este posibilă responsabilizarea agenţilor economici din bazin pentru a nu deversa apele uzate în râu, cu accent pe municipiul Chişinău?
2. Cum este posibilă restabilirea balanţei de apă în amonte de mun. Chişinău?
3. Propunere de Apel adresat Preşedintelui RM, Preşedintelui Parlamentului RM, Prim-ministrului RM, Ministrului Mediului RM cu privire la declararea bazinului râului Bîc ca zonă de catastrofă ecologică cu necesităţi stringente de remediere a situaţiei
Amintim că în februarie 2012, a fost creat Consiliul de Bazin Bâc, respectând recomandările Directivei-cadru Apă a UE şi a noii Legi a Apelor al Republicii Moldova. În componenţa Consiliului intră autorităţi publice locale (Consiliile raionale Călăraşi, Străşeni, Ialoveni, Anenii Noi, mun. Chişinău, Primăria oraşului Călăraşi şi a satelor Mileştii Mici şi Botnăreşti), organe competente (Inspecţia Ecologică Străşeni, Centrul de Sănătate Publică Chişinău), Agenţia „Apele Moldovei”, Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, asociaţii obşteşti şi utilizatori de apă.
Transportarea participanţilor la locul desfăşurării evenimentului va fi asigurata de Secretariatul Tehnic al Consiliului de Bazin Bâc. Autocarul va pleca pe data de 09 noiembrie 2012, la ora 09.00 din faţa sediului Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, bd. Ştefan cel Mare 1. Având în vedere, că deplasarea la râul Bâc se va efectua cu trecerea punctului de grăniceri, Vă rugăm respectuos să aveţi la Dumneavoastră un act de identitate.
Pentru informații adiționale vă rugăm să contactați:
Alla Vacarciuc, Coordonator Comunicare, Centrul Naţional de Mediu,
Tel: 022-83-67-27; mob: 060176393;
E-mail: alla.vacarciuc@gmail.com