Nume
Parola
Vizualizări: 2879
Institutul Național de Neurologie și Neurochirurgie va efectua intervenții neurochirurgicale ultramoderne
CHISINAU, 30 Octombrie 2012 — PNUD şi Fundaţia Orange şi-au unit din nou eforturile pentru a oferi acces la servicii medicale mai bune

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fundaţia Orange Moldova au donat astăzi un aparat Roentgen ultramodern Institutului Naţional de Neurologie şi Neurochirurgie din Chişinău.

Aparatul mobil Roentgen este utilizat în intervenţiile neurochirurgicale, care necesită o mare precizie şi rapiditate. Institutul Naţional de Neurologie şi Neurochirurgie este prima instituție medicală din Moldova, care dispune de utiliaj medical de acest tip. Acesta îi va permite să efectueze operaţii la cele mai înalte standarde, de la etapa de pregătire până la etapa finală postoperatorie. Costul aparatului, care depăşeşte suma de 237.000 dolari americani (2,7 milioane lei), a fost acoperit de Fundaţia Orange Moldova.

“Obiectivul nostru de bază este asigurarea unui înalt nivel de asistenţă medicală, oferit cetăţenilor Republicii Moldova, care poate fi atins doar prin consolidarea şi concentrarea tuturor eforturilor”, a declarat Vlad Filat, Prim-ministrul Republicii Moldova, în cadrul alocuţiunii sale de inaugurare a evenimentului. „Sprijinul semnificativ oferit de partenerii noştri – Fundaţia Orange Moldova în comun cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – va contribui la dezvoltarea domeniului neurochirurgical şi va spori calitatea intervenţiilor chirurgicale efectuate în țară”.

Institutul Naţional de Neurologie şi Neurochirurgie este unica instituţie medicală din Moldova specializată în maladiile sistemului nervos. Anual, în cadrul instituţiei sunt trataţi aproximativ 7000 de oameni din diferite regiuni ale ţării şi sunt efectuate peste 2000 de intervenții chirurgicale. În 2009, PNUD și Fundaţia Orange au donat Institutului Naţional un tomograf, de investigațiile căruia au beneficiat circa 10 000 de persoane timp de doi ani şi jumatăte.

„Activitatea Fundaţiei Orange Moldova este o dovadă a angajamentului nostru consolidat de a investi în dezvoltarea acestei țări. Am realizat mai multe proiecte importante în parteneriat cu agenţiile ONU şi Guvernul Republicii Moldova”, a spus Liudmila Climoc, Director General Orange Moldova, membru al consiliului Fundaţiei Orange Moldova. „Acest fluoroscop, primul utilaj medical de acest tip în Republica Moldova, este destinat pentru intervenţiile spinale. Proiectul dat vine să dezvolte posibilităţile de exploatare a centrului de imagistica, creat acum 3 ani cu suportul Fundaţiei Orange. Prin astfel de proiecte, ne propunem să realizăm misiunea noastră de a ajuta oamenii să-şi trăiască viaţa din plin”.

Donarea aparatului mobil Roentgen face parte dintr-un șir de iniţiative public-private, în cadrul cărora ONU şi mediul de afaceri promovează responsabilitatea socială şi implicarea sectorului privat în soluționarea problemelor sociale din Moldova. În cadrul parteneriatului dintre ONU și Orange Moldova, au mai fost procurate o ambulanţă pentru spitalul de urgenţă din Lipcani şi un microbuz cu acces pentru scaune cu rotile pentru Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii din Chişinău.

„Această iniţiativă demonstreză că sectorul privat este un partener important în efortul nostru comun de a asigura oamenilor din Moldova viitorul pe care și-l doresc”, a spus Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU şi Reprezentant Rezident PNUD în Moldova, în cadrul ceremoniei. „Prin intermediul parteneriatelor inovatoare, investiţiilor bine orientate, și modelelor de afaceri incluzive, care răspund necesităţilor oamenilor din Moldova, sectorul privat contribuie la dezvoltarea durabilă a țării.”

Contacte media:

Fundaţia Orange Moldova
Victoria Musteaţă
Tel: 069198118
E-mail: victoria.musteata@orange.md

PNUD Moldova
Ludmila Ţiganu, Specialist în Comunicare
Tel: 269 112
E-mail: ludmila.tiganu@undp.org

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare lucrează cu oamenii la toate nivelurile societății pentru a sprijini crearea unor țări rezistente la crize și pentru a ghida și susține o dezvoltare, care contribuie la îmbunătățirea vieții fiecărui om. Prezenți în 177 de țări și teritorii, noi oferim o perspectivă globală și soluții locale pentru abilitarea oamenilor și pentru crearea unor țări rezistente. Vizitați: www.undp.org și www.undp.md.

Despre Fundaţia Orange Moldova: FOM a fost lansată oficial pe 25 noiembrie 2009. Aceasta este parte a reţelei Fundaţiei Orange din lume şi susţine proiecte în 3 domenii-cheie: sănătate&handicap: prin susţinerea persoanelor cu autism şi a proiectelor care sporesc nivelul de independenţă şi îmbunătăţesc viaţa de zi cu zi a oamenilor cu deficienţe senzoriale; educaţie: prin susţinerea proiectelor ce încurajează instruirea şi educarea, în special, a fetelor din şcolile-internat din ţară; cultură: prin promovarea, în special, a muzicii corale, operei şi baletului, precum şi promovarea tinerelor talente în aceste domenii. În acelaşi timp, lansarea fundaţiei a contribuit semnificativ la consolidarea angajamentelor de responsabilitate social-corporativă ale companiei Orange Moldova. Pe durata activităţii Fundaţia Orange Moldova a reuşit: să ajute peste 10 000 de persoane să beneficieze de servicii medicale de calitate graţie tomografului donat Centrului de Radiologie şi Imagistică; să creeze condiţii optimale de tratament pentru mai mult de 5000 de copiii internaţi în Spitalul clinic municipal din Bălţi prin schimbarea geamurilor edificiilor acestei instituţii medicale, si sa renoveze secţia de internare, sa creeze condiţii mai bune pentru copii orfani si cei lăsaţi temporar fără părinţi in Centrul de plasament temporar din municipiul Bălti, să faciliteze accesul a peste 2000 de copiii din instituţiile speciale din ţară la noile tehnologii informaţionale, prin crearea a 8 clase de computere; să iniţieze un program naţional de burse pentru fetele din şcolile-internat din ţară în cadrul căruia vor fi acordate anual, si sa doneze 80 de burse anual a câte 1000 USD fiecare; să contribuie la integrarea a peste 6000 de copii defavorizaţi din şcolile-internat din ţară în circuitul cultural autohton; să contribuie la familiarizarea a peste 5000 de copii defavorizaţi cu opera şi baletul, genuri de artă foarte puţin populare în RM; să ajute împreună cu angajaţii şi clienţii companiei Orange peste 100 de familii cu mulţi copii din republica prin donarea bunurilor de prima necesitate(tehnica de uz casnic, mobila), sa ajute la integrarea in societate a peste 300 de femei, care au beneficiat de suport in cadrul proiectului realizat in parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) „Abilitarea economica a femeilor vulnerabile din Republica Moldova”. Mai multe despre Fundaţia Orange Moldova, puteţi afla la: http://fundatia.orange.md