Nume
Parola
Vizualizări: 3814
Din decembrie vor fi facilitate activităţile de acreditare şi evaluare a conformităţii produselor
29 Octombrie 2012 — Grupul de lucru pe Comerţ, Servicii, Concurenţă din cadrul proiectului Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană s-a întrunit vineri, 26 octombrie, în cadrul celei de-a 8-a Mese Rotunde.

De această dată au fost discutate aspecte privind barierele tehnice în calea comerţului: standartizarea, metrologia, evaluarea conformităţii şi reglementarea tehnică. Armonizarea acestui domeniu cu acquis-ul comunitar reprezintă un aspect important în procesul de negocieri cu Uniunea Europeană şi necesită adoptarea unei poziţii comune atât din partea factorilor guvernamentali, cât şi din partea societăţii civile, mediului de afaceri etc.

Astfel, responsabili din cadrul instituţiilor guvernamentale şi sectorului asociativ au discutat pe marginea lacunelor în reformarea prevederilor legislative. Totodată, au fost oferite explicațiile necesare la Legea cu privire la activităţile de acreditare şi evaluare a conformităţii, care va întra în vigoare pe 7 decembrie 2012.

Directorul Direcției infrastructurii calității a Ministerului Economiei, Viorica Bejan, a evidenţiat prevederile elaborate de Ministerul Economiei privind crearea Centrului Naţional de Acreditare, precum şi proiectelor de ordine referitor la structurile interne ale Organismului Naţional de Acreditare.

“Centrul de evaluare a conformităţii şi acreditare a produselor care există acum se reorganizează în instituţia publică Centrul Naţional de Acreditare care va fi centru unic de acreditare pe teritoriul R. Moldova. În cadrul centrului vor fi elaborate acreditarea laboratoarele de încercări, organismelor de certificare, organismelor de inspecţie, adică tot ce ţine de evaluarea conformităţii”. Centrul îşi va începe activitatea din 7 decembrie când va intra legea în vigoare. Totodată, va fi reformat şi Institutul Național de Standardizare şi Metrologie. Acesta va fi divizat în două instituţii independente, conform recomandărilor europene.

Proiectul „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană” este implementat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Asociaţia pentru Politică Externă şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup, cu susţinerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei. Scopul iniţiativei este de a stimula dezbateri ample şi de a formula recomandări pentru structurile guvernamentale, cu participarea societăţii civile, în vederea adoptării şi implementării acquis-ului comunitar în Republica Moldova.

Pentru mai multe detalii, contactaţi coordonatorul relaţii publice, Diana Lungu: 0 22 221844 sau diana.lungu@viitorul.org