Nume
Parola
Vizualizări: 4762
INVITAȚIE PENTRU PRESĂ: Fundația Bill & Melinda Gates investește în bibliotecile publice din Moldova
Chisinau, 19 Octombrie 2012 — Miercuri, 24 octombrie 2012, Programul Novateca, finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates, va face publică lista bibliotecilor publice selectate pentru a beneficia de computere și formare profesională în cadrul etapei pilot a programului, precum și amplasarea celor 6 Centre Regionale de Formare pentru bibliotecari.

Anunțul va fi făcut în parteneriat cu Ministerul Culturii și Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în cadrul conferinței de presa care va avea loc miercuri, 24 octombrie 2012, ora 10:00, în Sala Răut a Leogrand Convention Center, din str. Vlaicu Pârcălab 75, or. Chișinău.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă va fi anunțat și parteneriatul între programul Novateca și operatorul național de telecomunicații – MOLDTELECOM, care are scopul de a facilita modernizarea continuă a bibliotecilor publice din țară prin oferirea unui tarif special la abonamentul lunar pentru serviciile de Internet.

35 de biblioteci raionale/municipale şi 282 biblioteci locale au depus dosarele de înscriere pentru etapa pilot a programului, toate demonstrat atât dorinţa bibliotecarilor de a participa la program, cât şi angajamentul administraţiilor publice locale de a sprijini acest efort de schimbare a bibliotecii și întregii comunităţi.

Odată cu finalizarea procesului de selecție a bibliotecilor, Novateca va începe cursurile de formare profesională pentru bibliotecarii Centrelor Regionale de Formare. Procesul de dotare a bibliotecilor cu echipamente și computere va începe la începutul anului 2013. În total, aproape 300 de computere cu aplicaţii Microsoft şi echipamente periferice ale calculatoarelor vor fi donate către biblioteci la etapa pilot a programului, pentru a permite bibliotecilor să ofere o gamă completă de servicii IT utilizatorilor.

Până la sfârşitul anului 2013, prin intermediul unei rețele de mai mult de 60 de biblioteci publice modernizate, aproximativ 350 de mii de cetățeni ai Moldovei vor avea acces la servicii gratuite de Internet.

Despre programul Novateca:
Novateca este o inițiativa a Fundaţia Bill şi Melinda Gates care, timp de 2 ani, se va concentra pe facilitarea accesului populației la computere și Internet, prin intermediul reţelei existente de biblioteci publice din țară. Programul va dota aproximativ 65 de biblioteci publice cu tehnologii moderne și calculatoare pentru accesul publicului la Internet. De asemenea, pe întreg teritoriul țării, Novateca va crea 6 Centre Regionale de Formare care vor oferi bibliotecarilor dezvoltare profesională continuă pentru a putea utiliza la maximum tot potențialul noilor resurse tehnologice și dezvolta noi servicii de bibliotecă.

Programul este implementat de IREX Moldova în parteneriat cu Ministerul Culturii și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să o contactaţi pe Tatiana Rusu, Specialist Comunicare al programului Novateca, la mobil: 068 76 26 20, sau e-mail trusu@irex.org.