Nume
Parola
Vizualizări: 3494
La iniţiativa UN Women, API lansează un program de autoevaluare a presei prin prisma dimensiunii de gen
Chisinau, 16 Octombrie 2012 — Zece ziare cu distribuţie naţională şi locală, precum şi şapte medii de informare on-line, inclusiv site-uri şi portaluri informaţionale, reţele de socializare şi bloguri vor fi antrenate întrun exerciţiu de autoevaluare a presei prin prisma dimensiunii de gen care se va desfăşura timp de nouă luni, în perioada ianuarie-septembrie 2013. Proiectul de autoevalure a presei este implementat de Asociaţia Presei Independente (API) în colaborare cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, la iniţiativa şi cu suportul financiar al programului UN Women în Moldova „Abilitarea economică a femeilor”.

Instituţiile de presă participante în proiectul de autoevaluare prin prisma de gen vor fi selectate de un Consiliu de Evaluare după trainingurile specializate “Dimensiunea de gen în mass-media” care vor avea loc pe parcursul lunii noiembrie 2012 şi la care se vor putea înscrie mijloacele de informare în masă scrise şi on-line, reţelele de socializare şi bloguri. Redacţiile selectate îşi vor evalua lunar conţinutul editorial din perspectiva dimensiunii de gen, colectând date şi informații specifice privind prezenţa femeilor şi a bărbaţilor în calitate de autori, surse şi protagonişti ai articolelor, contextul prezentării femeilor, conţinutul fotografiilor şi a anunţurilor publicitare, alte aspecte relevante pentru determinarea gradului de asigurare a egalităţii de gen. Consiliul de Evaluare va examina rapoartele instituţiilor de presă şi va elabora recomandări pentru jurnalişti şi instituţiile mass-media privind garantarea echilibrului de gen în activitatea jurnalistică.
Instituţiile de presă care vor participa la exerciţiul de autoevaluare vor beneficia de suportul financiar necesar efectuării monitorizării interne prin prisma dimensiunii de gen. La finele programului, API va edita în format electronic o broşură de bune practici de autoevaluare a presei din perspectiva dimensiunii de gen.

Proiectul de autoevaluare a presei prin prisma dimensiunii de gen este parte a Programului “Abilitarea economică a femeilor prin creşterea oportunităţilor de angajare în câmpul muncii în Republica Moldova”, implementat de Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) în comun cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Ministerul Economiei, cu suportul financiar al Guvernului Suediei. Îmbunătăţirea accesului la informaţii şi servicii de calitate, consolidarea capacităţilor partenerilor naţionali cheie pentru implementarea politicilor care promovează şi protejează drepturile femeilor la angajarea în câmpul muncii şi protecţia socială şi îmbunătăţirea cadrului legislativ reprezintă trei componente de bază ale Programului. Femeile, prestatorii de servicii, autorităţile publice naţionale şi locale şi instituţiile media reprezintă grupul ţintă al Programului.

Pentru informaţii suplimentare:
tel.: (22) 22-09-96 (persoană de contact – Petru Macovei)
www.api.md