Nume
Parola
Vizualizări: 1853
UE nu va colabora cu ţări care nu întreprind nimic pentru a ocroti mediul şi a utiliza raţional energia
Chisinau, 16 Octombrie 2012 — UE nu va colabora cu ţări care nu întreprind nimic pentru a ocroti mediul şi a utiliza raţional energia. Întreprinderile din Moldova, în special cele mici şi mijlocii trebuie să valorifice potenţialul enorm pe care îl oferă sectorul agricol pentru a produce bioenergie. Transformând deşeurile agricole în biomasă, teoretic, ţara noastră şi-ar putea asigura 130% din necesităţile de energie, sunt de părere experţii Institutului European din Lodz, Polonia.

Analiza situaţiei din sectorul energetic al Moldovei a fost prezentată în cadrul Conferinţei „Posibilităţile de colaborare dintre Regiunea Lodz şi Republica Moldova, care s-a desfăşurat pe 15 octombrie 2012, în or. Lodz. Evenimentul a făcut parte din programul vizitei de studiu în Polonia, ce are loc în perioada 13- 18 octombrie 2012 şi la care participă 20 de agenţi economici din Moldova, inclusiv din stânga Nistrului.
În deschiderea manifestării, Marek Kudla, reprezentant al administraţiei publice din Regiunea Lodz, a familiarizat delegaţia din Moldova cu oportunităţile investiţionale ale Lodzului, îndemnându-i pe întreprinzători să iniţieze noi parteneriate de colaborare.
La rândul său, vicepreşedintele CCI Tudor Olaru a vorbit despre climatul de afaceri al ţării noastre, axându-se pe sectorul agricol şi cel al energiei regenerabile. „Experienţa Poloniei în domeniu este binevenită. Grupul de agenţi economici pe care îl conduc este format preponderent din întreprinderi din sectorul agroalimentar. Businessmenii sunt interesaţi de preluarea bunelor practici în agricultură, dar şi de sporirea eficienţei energetice.
Deoarece preţul la sursele tradiţionale de energie creşte permanent, acest fapt are consecinţe şi asupra stabilirii preţului la produsul finit. Având costuri mult mai mari, mărfurile respective nu sunt competitive.

CCI întreprinde deja măsuri pentru a redresa situaţia, derulând proiectul EUREM, care pregăteşte manageri în eficienţă energetică" , a precizat Tudor Olaru.

Specialiştii din Polonia s-au documentat foarte amplu despre Moldova, propunând soluţii pentru producerea biogazului, energiei termice şi electrice din resurse regenerabile, precum deşeurile ce provin din urma producerii vinului, zahărului, uleiului, deşeurile din zootehnie etc.
Expertul Karina Michalska s-a arătat nedumerită de faptul că, deşi agricultura reprezintă ramura principală a economiei Moldovei, oferind diverse bioresurse, ţara noastră nu le utilizează. „Este paradoxal că sunteţi dependenţi de importul de energie. Dacă aţi valorifica deşeurile din agricultură, energia eoliană, solară, pluvială şi geotermală, aţi putea produce biogaz, energie termică şi electrică 12 luni pe an, ceea ce v-ar sigura necesarul de energie în proporţie de 130%. Ar fi bine ca întreprinderile mici şi mijlocii să investească în instalaţii pentru prelucrarea deşeurilor din agricultură, producând energie pentru consum propriu. Ulterior, aceste practici se pot extinde la nivel de localitate, regiune, ţară”.
Cu soluţii moderne pentru Moldova au venit şi specialiştii Institutului pentru Energetică din Lodz. De asemenea, compania „Avina” a prezentat utilaje pentru producerea peleţilor şi brichetelor din deşeuri agricole.
Ewa Kochanska, director al Departamentului pentru Inovaţii al organizaţiei poloneze „ProAkademia” a spus că, deoarece producerea energiei din surse regenerabile este mai eficientă, Polonia importă biomasă din Ucraina, Bulgaria, iar la aceste state s-ar putea alătura şi Moldova. UE nu va colabora cu ţări care nu întreprind nimic pentru a ocroti mediul şi a utiliza raţional energia.

După partea oficială a conferinţei, businessmenii autohtoni au vizitat Zona Economică Liberă din Lodz şi au avut întrevederi de afaceri.

În Regiunea Lodz sun înregistrate 230 mii de întreprinderi, 90% dintre care sunt afaceri mici şi mijlocii. Exportul regiunii însumează 4 mlrd euro, iar PIB-ul per capita – 9 mlrd euro.

Menţionăm că, deplasarea în Polonia este organizată în cadrul Proiectului „Oferirea serviciilor de suport pentru afaceri şi dezvoltare în Moldova şi regiunea Transnistreană”, implementat de Camera de Comerț și Industrie cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, fiind finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Obiectivul general al programului este de a contribui la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.
www.chamber.md