Nume
Parola
Vizualizări: 3637
Prevenirea Violenţei în Familie
s. Glinjeni, r. Fălești, 10 Octombrie 2012 — Ieri, 9 octombrie a.c., Asociația obsteașcă “Caroma Nord” în parteneriat cu Centrul de Asistență Socială “Nufarul Alb”, au organizat pentru 20 de femei din s. Glinjeni, r. Fălești un training de formare pentru dezvoltarea de abilități de lucru cu victimele violenței domestice.

Scopul acestui training prevedea atît analiza fenomenului violenţei în familie, cît și  dezvoltarea capacității sistemelor locale de a lucra cu victimele violenţei domestice şi prevenirea acestui fenomen.

În calitate de experți au fost invitațe specialiștii Asociaţiei Împotriva Violenţei „Casa Mărioarei” din Chişinău, doamnele Elena Burca, președintele “Casei Mărioarei”,  împreună cu psihologul Tatiana Miteliova.

În acord cu genericul trainingului, participantele au fost familiarizate atît teoretic, cît şi practic, cu aspectele prevenirii şi combaterii violenţei în familie.

Doamna Tatiana Miteliova a explicat aspectele, noţiunile principale şi ciclul de violenţă  domestica, traumele şi necesităţile victimei violenţei în familie, a prezentat spre analiză studii de caz cu referire la tematica abordată.

 În discursul său axat pe această tematică, doamna Elena Burca a făcut referire la modul de examinare a cazurilor de violenţă în familie, la lucrul cu agresorii şi intervenția echipelor multidisciplinare. Dumneaei s-a expus şi asupra acelor activităţi care pot preveni acest fenomen în societate. Astfel, a fost prezentat Planul de siguranţă a victimei VD şi modul de protecţie a drepturilor victimelor prin interacţiunea eficientă a actorilor antiviolenţă, au fost relatate practici pozitive de cooperare cu organele de drept.

 De asemenea, în cadrul acestui seminar, a fost prezentată  și „Reţeaua de Avocaţi în domeniul Violenţei în Familie”, proiect national implementat de către Asociaţia Împotriva Violenţei „Casa Mărioarei”.
Între participante şi moderatoare s-a purtat un dialog captivant, deoarece a fost pusă în discuţie o problemă ce există şi despre care putini doresc să vorbească. În acelaş timp membrele Centrului de Asistenta Sociala “Nufarul Alb” au decis să fie mai hotărîte şi să întreprindă mai multe activităţi în privinţa informării a cît mai multor femei din localitate, organizînd pentru ele seminare, mese rotunde şi discuţii individuale. Una din aceste activităţi urmează să aibă loc duminică, 14 octombrie, la sediul Centrului de Asistenta Sociala “Nufarul Alb”.

Următoarele activități se vor desfășura în cadrul Campaniei “O Săptamînă fără vilență” în perioada   19-25 noiembrie 2012 la nivel local în satele Pîrlița și Glinjeni și sunt menite să prevină şi să combată violenţa de orice gen.

Trainingul „ Prevenirea Violenţei în Familie”   face parte din proiectul  „Implicarea femeilor în viaţa socială”, proiect finantat de People în Need în Moldova.