Nume
Parola
Vizualizări: 3185
Practici pozitive în protecţia copilului în Republica Moldova, Bulgaria, Franţa şi România: Reuniunea Comitetului Regional al Programului PROCOPIL
Chişinău, 8 Octombrie 2012 — Şedinţa Comitetului Regional al Programului PROCOPIL, ce reuneşte la Chişinău timp de două zile, promotori ai drepturilor copilului din Republica Moldova, Bulgaria, Franţa şi România, a fost deschisă astăzi de către Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana PALIHOVICI.

„În Republica Moldova lucrurile au început să se schimbe substanţial, iar autorităţile centrale şi locale au început să vorbească în limbajul copilului – unul pozitiv şi plin de încredere. De asemenea, autoritățile au început să acţioneze în beneficiul copiilor”, a afirmat Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana PALIHOVICI, în prezenţa Ambasadorului Franţei în Republica Moldova, Gérard GUILLONNEAU, şi Ambasadorului României, Marius LAZURCA.

Reuniunea de la Chişinău a Comitetului Regional al programului PROCOPIL a întrunit parteneri-cheie în protecţia copilului din patru ţări care prezintă bunele practici în domeniu şi conturează acţiunile de perspectivă.

„Aici, în Moldova, avem, probabil ca şi în ţările Dumneavoastră, o legislaţie orientată spre binele copiilor, şi bineînţeles copii minunaţi. Dar mai avem şi oameni dedicaţi care servesc o cauză importantă: cea a copiilor vulnerabili, a copiilor marginalizaţi, a copiilor singuri acasă. Şi lucrurile bune realizate până acum în cadrul acestei iniţiative regionale PROCOPIL trebuie să continue”, a afirmat Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici. „Iată de ce insist ca atunci când vorbim despre copiii noştri ca despre viitorul unei ţări, să ne axăm mai mult în discuţiile din aceste zile pe prezentul şi viitorul parteneriatului pe care l-aţi creat în beneficiul fiecărui copil din Republica Moldova, România, Bulgaria şi Franţa. Știu că acest parteneriat se va extinde, și în context va spori securitatea copilului care pleacă peste hotare cu părinții sau rudele”.

Programul PROCOPIL a fost un program regional, lansat în 2005 pentru promovarea drepturilor copilului în Republica Moldova, Bulgaria, Franţa şi România prin combaterea relelor tratamente faţă de copii şi promovarea practicilor pozitive. Acest program a fost finanţat în mare parte de către Ministerul Afacerilor Externe al Franţei, ulterior via Agenţia Franceză pentru Dezvoltare. Solidarite Laique din Franţa a fost reţeaua parteneră care a gestionat proiectul şi care, în acelaşi timp, a fost partener al reţelelor din Bulgaria (RNE - Reţeaua Naţională pentru Copii), România (FONPC – Federaţia ONG-urilor din Protecţia Copilului) şi Republica Moldova (APSCF - Alianţa ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Copilului şi Familiei).

Serviciul de presă | Cabinetul Vicepreședintei Parlamentului