Nume
Parola
Vizualizări: 2992
Republica Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei: „cooperare, timp, insistență și eforturi”
Strasbourg, 4 Octombrie 2012 — VICEPREȘEDINTA PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA, LILIANA PALIHOVICI, A AVUT O ALOCUȚIUNE ÎN FAȚA COMISIEI PENTRU DREPTURILE OMULUI A ADUNĂRII PARLAMENTARE A CONSILIULUI EUROPEI.

Executarea deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului în Republica Moldova a fost discutată, la Strasbourg, marți, de către Comisia pentru Drepturile Omului a APCE, iar în debutul acestei reuniuni Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana PALIHOVICI, a avut o alocuțiune în care a prezentat acțiunile realizate în acest domeniu, precum și provocările rămase.

Organizarea audierilor în comisiile specializate ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (CoE) este o practică relativ nouă și vizează implicarea mai largă a parlamentelor naționale în monitorizarea executării deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

În alocuțiunea sa adresată Comisiei pentru Drepturile Omului a CoE, Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova (APCE), Liliana Palihovici, care este, din ianuarie 2012, și Vicepreședinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a confirmat angajamentul puternic al autorităților moldovene de a îndeplini recomandările Rezoluției 1787 (2011) a APCE cu privire la Moldova, iar acest proces necesită „cooperare, timp, insistență și eforturi”.

„Respectarea drepturilor omului și implementarea deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului rămân una dintre prioritățile autorităților Republicii Moldova”, a afirmat Preşedinta Delegaţiei Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Liliana Palihovici.

Oficialul de la Chișinău a exemplificat în luarea sa de cuvânt acțiunile întreprinse la nivel național în domenii precum adoptarea unei legislații orientate social, ameliorarea condițiilor de detenție, combaterea torturii și relelor tratamente, reintegrarea țării și respectarea drepturilor omului.

„Datele statistice preliminare relevă o descreștere a numărului de încălcări repetate ale deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului”, a afirmat Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova.

Serviciul de presă | Cabinetul Vicepreședintei Parlamentului