Nume
Parola
Vizualizări: 1855
CCI va premia învingătorii Concursului pentru cel mai bun vin de casă ”Polobocului de aur 2012”, în cadrul Zilei Naţionale a Vinului
Chisinau, 3 Octombrie 2012 — Pe 6 octombrie 2012, ora 13.00, la ”Moldexpo”, scena centrală, în cadrul Zilei Naţionale a Vinului, Camera de Comerţ şi Industrie va premia învingătorii Concursului pentru cel mai bun vin de casă ”Polobocului de aur 2012”. La ediția a XI-a a acestuia au fost prezentate circa 700 de mostre de vin de casă ale gospodarilor din diferite regiuni ale țării.
Concursul ”Polobocul de aur 2012” este organizat anual de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei, cu scopul de a promova producerea vinului de casă calitativ, a ridica cultura de consum şi a facilita schimbul de experienţă între producătorii vinului de casă.
Potrivit directorului Direcției Expoziții și Târguri a CCI, Marina Petrov, etapa regională a ediţiei a XI-a a „Polobocului de aur” a avut loc în perioada februarie-martie curent, la filialele Cahul, Găgăuzia, Hânceşti, Orhei, Tighina, Bălţi şi Ungheni ale Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei. În total, pentru marele premiu au concurat circa 700 de mostre de vin de casă, 96 dintre care au ajuns în finală (ale 70 de vinificatori).
Degustarea de la etapa republicană a fost organizată pe 30 martie 2012, la Chişinău, sponsor al ediției curente fiind SA „Aroma”.
Grupul de experți a fost condus de Anatol Balanuţa, şef al catedrei Enologie a Universităţii Tehnice, profesor, vicepreşedinte al comitetului organizatoric al concursului.
Ca rezultat al aprecierii juriului, învingători au devenit gospodari din Cahul, Grigoriopol, Căuşeni, Ialoveni, Orhei, Comrat şi Hâncești.
Premiul mare este un butoi de 120 litri, iar premiile speciale – butoiașe a câte 50 litri.
Concursul „Polobocul de Aur” are 4 nominalizări, fiecare dintre care conţine 2 categorii: vin alb şi vin roşu. La competiţie au fost depuse mostre de vinuri de casă naturale, produse în anii trecuţi şi vinuri tinere (produse în 2011), cu indicarea denumirii vinului, anului de fabricaţie, sortului de struguri folosit la producerea acestuia.

Învingătorii concursului:

Premiul Mare „Polobocul de Aur”
Nominalizarea: Vin tânăr din soiuri tehnice
Categoria : Cel mai bun vin alb
POPA VALERIU– Muscat-2011 – s. Susleni, r-l Orhei

Nominalizarea : Vin tânăr din soiuri tehnice
Categoria : Cel mai bun vin roşu
SPEIAN Mihail – Merlot-2011 – or. Grigoriopol
Nominalizarea : Vin tânăr din soiuri hibride
Categoria : Cel mai bun vin roşu
ROMANIUC Mihail – Hibrid- 2011 – or. Orhei

Nominalizarea : Vin de casă din anii trecuţi păstrat mai mult de un an
Categoria : Cel mai bun vin roşu
IURCO Roman – MERLOT – 2008 – s. Ucrainca, r-l Căuşeni

Categoria : Cel mai bun vin alb
CRUDU Alexandru – Rcaţiteli-2010 – or. Orhei

Nominalizarea : Vin de desert
Categoria: Cel mai bun vin roşu
SAVA Mihail – MACI – 2011 – s. Costeşti, r-l Ialoveni

Categoria: Cel mai bun vin alb
BEJAN Mihail – Auriu-2011 – s. Taraclia de Salcie, r-l Cahul


Premiul Special

1. AGACI Tatiana – Cabernet-2011 – s. Buţeni, r-l Hâncești
2. CARA Dumitru – DOINA-2011 – s. Cazaclia r-l Comrat
3. IURCO Roman – Roze-2011 – s. Ucrainca, r-l Căuşeni
www.chamber.md