Nume
Parola
Vizualizări: 2058
Ministrul TIC Pavel Filip solicită o conlucrare transparentă şi constructivă între ÎS „ Poşta Moldovei” şi editorii de presă
chisinau, 21 Septembrie 2012 — Ministrul TIC Pavel Filip a convocat administrația ÎS „ Poşta Moldovei”, reprezentanții editorilor de presă scrisă naţională şi locală şi ai Asociației Presei Independente (API) pentru a discuta despre calitatea serviciilor de distribuire a ediţiilor periodice prin abonament și tarifele acestora.

Consiliul de Administrare al API cere anularea ordinului „Poştei Moldovei” privind majorarea , începând cu 1 ianuarie 2013, a tarifelor aplicate la distribuţia ziarelor şi revistelor. În această chestiune ei au sesizat Parlamentul şi Guvernul.

La rândul său, administrația IS „ Poşta Moldovei” susţine că tarifele noi stabilite pentru anul 2013 se majorează de la 3-5 bani pentru ziarele locale (tarif pentru un exemplar). Pentru edițiile cu distribuire națională majorarea constituie în medie 10 bani. Astfel, tarifele pentru difuzare sunt cuprinse între 40 de bani și peste un leu. Nici în condițiile majorării, tarifele nu acoperă cheltuielile întreprinderii, a menționat d-na Ludmila Corceac, vicedirectorul „ Poştei Moldovei”. În 2012, întreprinderea va înregistra cheltuieli neacoperite la acordarea acestui serviciu în mărime de 21 de bani pe unitate, în total 3,2 mln de lei. Salariul mediu al unui poştaş, care parcurge zilnic zeci de km pe jos, este de 1067 de lei, insuficient pentru munca depusă. În aceste condiţii se impune revizuirea tarifelor existente în conformitate cu prevederile legale, spune Ludmila Corceac.

În replică, editorii de presă afirmă că nu sunt împotriva majorării preţurilor de distribuţie, dar îşi doresc ca această creştere să fie argumentată şi consultată cu ei, iar calitatea serviciilor prestate să fie la un nivel corespunzător. Potrivit lor, în unele cazuri ziarele ajung la destinatar cu mare întârziere.

Reprezentanţii „ Poştei Moldovei” au solicitat să fie sesizaţi în astfel de situaţii pentru a lua atitudine şi au dat asigurări că se obligă să îndeplinească pe deplin prevederile contractuale.

Ministrul TIC Pavel Filip a ascultat argumentele ambelor părţi şi le-a sugerat să părăsească baricadele şi să se aşeze la masa de negocieri pentru a purta un dialog deschis şi civilizat. Pavel Filip a dispus crearea unui grup de lucru , format din reprezentanţii „ Poştei Moldovei” şi ai editorilor de presă scrisă, pentru a examina amănunţit situaţia din domeniu, modul de formare a cheltuielilor pentru distribuţia ziarelor şi revistelor şi nivelul de acoperire a acestora pentru a ajunge la o soluţie de compromis. Părţile au salutat iniţierea dialogului şi s-au arătat dispuse să asigure o conlucrare transparentă şi eficientă