Nume
Parola
Vizualizări: 3112
„Democraţia este la fel ca sănătatea: a fost dorită cel mai mult atunci când a lipsit”, afirmă Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana PALIHOVICI, în mesajul său cu ocazia Zilei Internaţionale a Democraţiei
Chişinău, 15 Septembrie 2012 — Stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova,

Aş vrea să împărtăşesc cu Dumneavoastră câteva gânduri şi preocupări, iar ziua de 15 septembrie, marcată în lume ca Zi Internaţională a Democraţiei, este o ocazie potrivită pentru asta.

Democraţia este la fel ca sănătatea. Este dorită cel mai mult atunci când lipseşte. Şi din acest punct de vedere, am impresia că atunci când Adunarea Generală ONU a stabilit în anul 2008 ca data de 15 septembrie să fie sărbătorită ca Zi Internaţională a Democraţiei, Naţiunile Unite s-au gândit şi la Republica Moldova, mai ales la perioada care a inclus acest an 2008.

Mai cred că în prezenţa democraţiei toate lucrurile bune sunt în puterile noastre: şi respectarea drepturilor omului, şi asigurarea de şanse egale pentru femei şi bărbaţi, şi protecţia copiilor, şi reuşita tinerilor, şi accesul la informaţie, şi asigurarea unei justiţii echitabile. Pentru toate acestea echipa noastră munceşte în fiecare zi şi implică tot mai mulţi oameni pentru că democraţia, ca să se întâmple, are nevoie de participarea cetăţenilor.

Rezoluţia prin care ONU a decis să ca data de 15 septembrie să fie declarată Zi Internaţională a Democraţiei afirmă că „democraţia nu aparţine unei anumite ţări sau zone”.

Pentru noi însă este important ca democraţia să aparţină şi în continuare Republicii Moldova şi să fie resimţită şi valorificată de fiecare cetăţean al ţării.