Nume
Parola
Vizualizări: 3039
Avocatul Parlamentar Aurelia Grigoriu va lua parte la Conferinţa de presă „Poziţia oamenilor de ştiinţă vizavi de situaţia ecologică din bazinul râului Nistru"
Chisinau, 11 Septembrie 2012 — Avocatul Parlamentar Aurelia Grigoriu va lua parte la Conferinţa de presă „Poziţia oamenilor de ştiinţă vizavi de situaţia ecologică din bazinul râului Nistru" care va avea loc la 12 septembrie 2012, ora 10:00, în Sala Argintie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 1). Conferinţa va fi susţinută de m.c. Ion Dediu, dr.hab., prof. Tudor Lupaşcu, (directorul Institutului de Chimie al AŞM), dr.hab. prof. Elena Zubcov (Institutul de Zoologie al AŞM),dr. Oleg. Bogdevici (Institutul de Geologie şi Seismologie al AŞM) - specialişti cu renume în domeniul mediului, ecologiei şi chimiei din cadrul Academiei de Ştiinţă a Moldovei.
Anterior ombudsmanul Aurelia Grigoriu şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia creată la cariera Dombrowski din localitatea Kalush, regiunea ucraineană Ivano-Frankovsk. Mina de 150 de metri adîncime, care pe timpul URSS era furnizor de chimicale, a devenit neîncăpătoare pentru deşeurile chimice extrem de toxice depozitate aici. Doar 12 metri au mai rămas pînă la marginea carierei. Din cauza supraîncărcării acesteia, barajele instabile de stocare ar putea ceda. În acest caz, aproximativ 2 milioane de metri cubi de deşeuri vor nimeri în rîul Nistru, fiind grav afectată nu doar zona adiacentă acestuia din Republica Moldova, dar şi regiunea Odesa, Delta Dunării din România. Respectiv, Chişinăul va rămîne fără de apă potabilă.