Nume
Parola
Vizualizări: 4515
Moldova: Legile trebuie amendate pentru a combate discriminarea de anvergură
Chişinău, 10 Septembrie 2012 — Legislaţia din Republica Moldova necesită schimbări urgente pentru a combate discriminarea cu care se confruntă minorităţile etnice şi religioase, lesbienele, gay-ii, bisexualii, transsexualii şi persoanele intersex (LGBTI), persoanele cu dizabilităţi şi persoanele HIV-pozitive, susţine Amnesty International într-un raport publicat astăzi.

Raportul „Spre egalitate: Discriminarea în Moldova” vine cu recomandări la Legea cu privire la asigurarea egalităţii care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013, şi care ar putea interzice discriminarea persoanelor în bază de orientare sexuală, identitate gender şi stare a sănătăţii.

De asemenea, organizaţia pledează pentru stipularea în Codul Penal al Republicii Moldova a crimelor în bază de ură faţă de orientarea sexuală, identitatea gender şi dizabilitate.

„Necesitatea acestor schimbări este una urgentă, deoarece climatul prejudecăţilor şi stereotipurilor care există acum în Moldova naşte violenţe şi abuzuri faţă de grupurile dezavantajate, iar aceste crime rămân nepedepsite”, a spus Heather McGill, expert Amnesty International pe Republica Moldova.

„Nu prejudecăţile care prevalează în societate pe plan general, ci standardele internaţionale trebuie să fie luate drept puncte de reper pentru legislaţia Moldovei”.

Conform studiului sociologic efectuat de Fundaţia Soros Moldova în anul 2011, 63% de respondenţi credeau că copii cu dizabilităţi trebuie instruiţi în şcoli separate, 46% au susţinut idea limitării în drepturi a persoanelor lesbiene şi gay, şi mai mult de 70% au fost de părere că romii sunt cerşetori şi hoţi de buzunare, mincinoşi şi escroci.

Asemenea percepţii sunt reînviorate atunci când liderii politici şi religioşi din Moldova fac declaraţii discriminatorii la adresa minorităţilor etnice şi persoanelor LGBTI.

Acest lucru expune victimele la şi mai multă discriminare şi le lipseşte de drepturile fundamentale, inclusiv cel la libertatea de exprimare şi întrunire, dreptul la educaţie şi protejarea sănătăţii.

Rasism
În cazul lui Johnbull Ugbo, un cetăţean nigerian, care în septembrie 2011 la Chişinău a fost abuzat verbal şi maltratat de patru bărbaţi în timp ce acesta ieşea din farmacie. El a reuşit să telefoneze la poliţie, însă bărbaţii l-au atacat încă o dată în maşina de poliţie după ce el fusese escortat acolo.

Peste o lună unul dintre atacatorii lui Ugbo a fost amendat cu 200 de lei (13 euro) pentru un act de huliganism neînsemnat. Curtea de judecată a respins interpelarea avocatului lui Ugbo să re-investigheze cazul în calitate de infracţiune penală, rasismul fiind procedural un factor agravant.

Homofobia
Excluderea persoanelor LGBTI drept grup protejat din Legea cu privire la asigurarea egalităţii şi deficienţele Codului penal, care permit ca crimele în baza de ură să fie tratate drept „huliganism” doar perpetuează aceste atitudini negative. Şi mai rău, ele previn victimele să-şi recupereze pagubele.

Poliţiştii corupţi adesea îi şantajează pe bărbaţii gay din Moldova, astfel profitând de stigmatizarea homosexualităţii de către societate şi faptul că discriminarea persoanelor LGBTI este acceptată.

La 6 decembrie 2010 Ion s-a sinucis după ce a fost reţinut de către poliţie şi ameninţat că orientarea lui sexuală va fi divulgată familiei sale. În nota sa de suicid el a scris: „Mama, iartă-mă. Sunt gay”.

Discriminarea persoanelor cu dizabilităţi
Lipsa accesului la educaţie este unul dintre cele mai grave tipuri de discriminare cu care se confruntă copiii cu dizabilităţi. Deşi în Republica Moldova sunt 15 321 asemenea copii, numai o cincime din ei – 3 148 – au beneficiat de oarecare educaţie în perioada anilor 2010-2011.

Cornel Baran, care are 19 ani, este instruit la domiciliu deoarece că el nu are acces în clădirea şcolii cu scaunul rulant. El a relatat Amnesty International că ar prefera mai mult să frecventeze şcoala, deoarece acolo ar fi avut prieteni, însă „barierele arhitecturale” îl ţineau afară. Pentru a intra în şcoala locală trebuie de urcat 10 trepte, iar cabinetele de studii sunt dispersate în patru etaje.

HIV/SIDA şi prejudecăţi
5 290 de cazuri HIV/SIDA au fost înregistrate în Republica Moldova în anul 2009. O lege din 2007 interzice discriminarea în baza statutului HIV/SIDA.

Cu toate acestea, persoanele HIV-pozitive continuă să fie stigmatizate şi discriminate la locurile de muncă, în societate dar şi atunci când vor să beneficieze de servicii medicale.

I.H., o femeie HIV-pozitivă de 48 de ani, suferă de deteriorarea severă a încheieturii de la şold şi poate să meargă numai în cârje. În mai 2011 ea a fost pusă pe lista de aşteptare pentru înlocuirea şoldului la Spitalul de Traumatologie şi Ortopedie din Chişinău. Însă, la 21 noiembrie 2011 medicii au refuzat să efectueze intervenţia chirurgicală, afirmând că aceasta ar fi fost prea riscantă pentru o persoană cu astfel de probleme de sănătate.

„Republica Moldova poate dovedi cursul său democratic prin îngrijirea celor mai vulnerabili în societate, prin privirea diversităţii nu ca o ameninţare, ci ca o sursă de îmbogăţire”, a spus Heather McGill.

„Din această cauză Guvernul Moldovei trebuie să ia măsuri întru prevenirea folosirii stereotipurilor negative în discursuri publice, creşterea nivelului de conştientizare a discriminării şi crearea toleranţei prin educaţie şi informare a publicului. Acesta trebuie să asigure faptul că victimelor discriminării le va fi recuperat prejudiciul”.
 
SFÂRŞIT/

Document public
 
Contact: Nichita Gurcov, ofiţer de presă Amnesty International Moldova
+373 22 83 58 08 ext 11 +373 79 66 31 32
media@amnesty.md www.amnesty.md

[ENGLISH] http://t.co/jhfs92dg  [РУССКИЙ] http://t.co/evvYDC8u